ASAM PEDAS TELUR IKAN MAYONG
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
500 gm Telur Ikan Mayong
300 ml Air
1 keping Nanas, di potong
5 tangkai Daun Kesum
1 batang Bunga Kantan, dibelah
1 biji Terung, dipotong
5 biji Bendi, dipotong
1 cawan Air Asam Jawa
1 sudu besar minyak untuk menumis

BAHAN KISAR:
2 ulas Bawang Putih
5 ulas Bawang Merah
1 batang Serai bahagian putih
1 sudu besar Udang Kering
1 in Halia
1 inci Kunyit hidup
6 tangkai Cili Merah dan 4 tangkai Cili Padi


CARANYA:
1.  Rendam telur ikan mayong dalam air asam jawa selama 1 jam untuk hilangkan baunya.
2.  Didihkan air, celur telur ikan selama 5 minit. 
3.  Toskan airnya,  Masukkan ke dalam air ais.
4.  Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
5.  Masukkan air, kacau dan biar mendidih.
6.  Masuk nanas, bendi, terung, bunga kantan dan daun kesum.
7.  Perlahankan api, masukkan tomato, telur ikan, biarkan mendidih selama 2 minit.
8.  Sedia di hidangkan bersama nasi putih. 


ASAM PEDAS TELUR IKAN MAYONG