SOTONG SUMBAT PERCIK TELUR MASIN
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
BAHAN-BAHAN
3 ekor Sotong Besar
3 biji Telur Masin
BAHAN KUAH PERCIK
1 cawan Santan cair
1 cawan Santan pekat
6 ulas Bawang Merah
6 ulas Bawang Merah
3 ulas Bawang Putih
3 sudu besar Cili Kisar
2 hiris Halia
2 hiris Halia
2 batang Serai, bahagian putih
1/2 keping Asam keping
1 sudu kecil Garam
1 sudu besar Gula Melaka
1/2 sudu kecil Serbuk Perasa
CARANYA:
Bersihkan sotong, buang kulitnya. Toskan.
Pecahkan telur masin dan isi ke dalam badan sotong.
Tutup dengan kepala sotong dan cucuk dengan lidi supaya tak terbuka.
PENYEDIAAN KUAH PERCIK:
- Kisar bawang, cili, halia, serai, dan santan cair hingga halus.
- Masukkan ke dalam periuk bersama sotong.
- Masak hingga kulit sotong menjadi tegang.
- Masukkan santan pekat, asam keping, perasa, gula dan garam.
- Masak hingga mendidih.
- Keluarkan sotong dan panggang atas pan dengan sedikit minyak.
- Kelarkan badan sotong.
- Kuah percik di kisar halus dan siram atas sotong.
- Hidang dengan Nasi Mentega.
BAHAN-BAHAN:
1 cawan Beras Wangi
2 cawan Air
1 sudu besar Mentega
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil Garam
2 helai Daun Pandan
PENYEDIAAN:
- Cuci beras, masukkan semua bahan, gaul rata.
- Masak dalam periuk nasi letrik hingga masak.
- Gembur2 kan apabila masak.
- Hidang bersama sotong sumbat percik telur masin.
SOTONG SUMBAT PERCIK TELUR MASIN