SOTONG SUMBAT PERCIK TELUR MASIN

By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
3 ekor Sotong Besar 
3 biji Telur Masin 

BAHAN KUAH PERCIK
1 cawan Santan cair
1 cawan Santan pekat
6 ulas Bawang Merah
3 ulas Bawang Putih
3 sudu besar Cili Kisar
2 hiris Halia
2 batang Serai, bahagian putih
1/2 keping Asam keping
1 sudu kecil Garam
1 sudu besar Gula Melaka
1/2 sudu kecil Serbuk Perasa

CARANYA:
Bersihkan sotong, buang kulitnya.  Toskan.
Pecahkan telur masin dan isi ke dalam badan sotong.
Tutup dengan kepala sotong dan cucuk dengan lidi supaya tak terbuka.

PENYEDIAAN KUAH PERCIK:
  1. Kisar bawang, cili, halia, serai, dan santan cair hingga halus.
  2. Masukkan ke dalam periuk bersama sotong.
  3. Masak hingga kulit sotong menjadi tegang.
  4. Masukkan santan pekat, asam keping, perasa, gula dan garam.
  5. Masak hingga mendidih.
  6. Keluarkan sotong dan panggang atas pan dengan sedikit minyak.
  7. Kelarkan badan sotong.
  8. Kuah percik di kisar halus dan siram atas sotong.
  9. Hidang dengan Nasi Mentega.

NASI MENTEGA:

BAHAN-BAHAN:
1 cawan Beras Wangi
2 cawan Air
1 sudu besar Mentega
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil Garam
2 helai Daun Pandan

PENYEDIAAN:
  1. Cuci beras, masukkan semua bahan, gaul rata.
  2. Masak dalam periuk nasi letrik hingga masak.
  3. Gembur2 kan apabila masak.
  4. Hidang bersama sotong sumbat percik telur masin.

SOTONG SUMBAT PERCIK TELUR MASIN