ASAM PEDAS IKAN PARI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
3 Keping Ikan Pari
10 batang Bendi
2 biji Tomato, di belah
5 tangkai Daun Kesum
2 batang Bunga Kantan
3 Helai Daun Limau Purut
800 ml Air
2 sudu makan Pes Asam Jawa
1 cawan Minyak
1 sudu makan Gula
1/2 sudu makan Garam
2-3 tangkai Cili Padi, di ketuk

BAHAN KISAR:
20 tangkai Cili Kering, buang biji, celur air panas
6 tangkai Cili Merah, buang biji
4 ulas Bawang Putih
2 Labu Bawang Besar
4 ulas Bawang Merah
2 batang Serai
4 hiris Lengkuas
3 hiris Kunyit Hidup
3 biji Buah Keras, di ketuk
Sedikit Belacan, di bakar


CARANYA:
  1. Cuci ikan pari dengan air asam jawa, bilas dan toskan.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing dan pecah minyak.
  3. Masukkan daun kesum, daun limau dan bunga kantan, kacau sebentar.
  4. Masukkan air dan pes asam jawa.
  5. Perasakan dengan gula, garam dan perasa secukupnya.
  6. Bila mendidih, masukkan bendi dan cili padi.
  7. Akhir sekali masukkan ikan dan tomato.
  8. Biar mengelegak sebentar dan tutup api.

ASAM PEDAS IKAN PARI