By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
3 Keping Ikan Pari
10 batang Bendi
2 biji Tomato, di belah
5 tangkai Daun Kesum
2 batang Bunga Kantan
3 Helai Daun Limau Purut
800 ml Air
2 sudu makan Pes Asam Jawa
1 cawan Minyak
1 sudu makan Gula
1/2 sudu makan Garam
2-3 tangkai Cili Padi, di ketuk
BAHAN KISAR:
20 tangkai Cili Kering, buang biji, celur air panas
6 tangkai Cili Merah, buang biji
4 ulas Bawang Putih
2 Labu Bawang Besar
4 ulas Bawang Merah
2 batang Serai
4 hiris Lengkuas
3 hiris Kunyit Hidup
3 biji Buah Keras, di ketuk
Sedikit Belacan, di bakar
BAHAN KISAR:
20 tangkai Cili Kering, buang biji, celur air panas
6 tangkai Cili Merah, buang biji
4 ulas Bawang Putih
2 Labu Bawang Besar
4 ulas Bawang Merah
2 batang Serai
4 hiris Lengkuas
3 hiris Kunyit Hidup
3 biji Buah Keras, di ketuk
Sedikit Belacan, di bakar
- Cuci ikan pari dengan air asam jawa, bilas dan toskan.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan daun kesum, daun limau dan bunga kantan, kacau sebentar.
- Masukkan air dan pes asam jawa.
- Perasakan dengan gula, garam dan perasa secukupnya.
- Bila mendidih, masukkan bendi dan cili padi.
- Akhir sekali masukkan ikan dan tomato.
- Biar mengelegak sebentar dan tutup api.
ASAM PEDAS IKAN PARI