FRUIT FLAN CHEESECAKE
By Kak Wan @ Wan Resipi
By Kak Wan @ Wan Resipi
SPONGE CAKE - BASE
250 gm Vanilla Sponge Mix
185 gm Telur (tanpa kulit)
50 ml Air
75 gm Mentega Cair / Minyak Jagung
1 sudu teh Esen Vanilla
CARANYA:
ADUNAN CHEESE350 gm Cream Cheese - suhu bilik
80 gm Gula Caster
1 sudu besar Lemon Jus
200 ml UHT Whipping Cream
2 sudu besar Gelatin halal (Halagel)
60 ml Air
CARANYA:
250 gm Vanilla Sponge Mix
185 gm Telur (tanpa kulit)
50 ml Air
75 gm Mentega Cair / Minyak Jagung
1 sudu teh Esen Vanilla
CARANYA:
- Satukan semua bahan kek kecuali mentega cair.
- Putar dengan kelajuan tinggi selama 5-6 minit hingga kembang.
- Masukkan mentega cair dan putar perlahan dan sebati.
- Tuang ke dalam loyang bulat 8x8x3 in yang di alas kertas minyak.
- Bakar selama 30-35 minit pada suhu 180C.
- Sejukkan di atas redai dan potong kepada 2 lapisan setebal 3 cm.
ADUNAN CHEESE
80 gm Gula Caster
1 sudu besar Lemon Jus
200 ml UHT Whipping Cream
2 sudu besar Gelatin halal (Halagel)
60 ml Air
GANISH
Manga, Kiwi, Strawberry dan Blueberry, di potong
200 ml Non-Diary Whipping Cream-putar hingga kental
CARANYA:
- Letak sekeping kek di dasar loyang 7x7x3in. Ketepikan.
- Putar whipping cream hingga pekat. Simpan sebentar di dalam peti sejuk.
- Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin, biar sehingga gelatin kembang.
- Cairkan dalam microwave beberapa saat atau secara double boil hingga gelatin cair. Ketepikan.
- Pukul cream cheese, gula dan jus lemon hingga sebati.
- Masukkan gelatin cair, gaul rata.
- Masukkan whipping cream yang di putar, kaup balik hingga sebati.
- Masukkan hirisan buah-buahan, gaul rata.
- Tuang ke atas lapisan kek dan hentakkan loyang supaya rata.
- Letak sekeping lagi kek, tutup dengan plastik wrap.
- Simpan di dalam peti sejuk semalaman.
- Ganish dengan whipping cream dan potongan buahan.
FRUIT FLAN CHEESECAKE