FRUIT FLAN CHEESECAKE
By Kak Wan @ Wan Resipi

SPONGE CAKE - BASE
250 gm Vanilla Sponge Mix
185 gm Telur (tanpa kulit)
50 ml Air
75 gm Mentega Cair / Minyak Jagung
1 sudu teh Esen Vanilla

CARANYA:

  1. Satukan semua bahan kek kecuali mentega cair.
  2. Putar dengan kelajuan tinggi selama 5-6 minit hingga kembang.
  3. Masukkan mentega cair dan putar perlahan dan sebati.
  4. Tuang ke dalam loyang bulat 8x8x3 in yang di alas kertas minyak.
  5. Bakar selama 30-35 minit pada suhu 180C.
  6. Sejukkan di atas redai dan potong kepada 2 lapisan setebal 3 cm.

ADUNAN CHEESE
350 gm Cream Cheese - suhu bilik
80 gm Gula Caster
1 sudu besar Lemon Jus
200 ml UHT Whipping Cream
2 sudu besar Gelatin halal (Halagel)
60 ml Air

GANISH
Manga, Kiwi, Strawberry dan Blueberry, di potong
200 ml Non-Diary Whipping Cream-putar hingga kental


CARANYA:
  1. Letak sekeping kek di dasar loyang 7x7x3in.  Ketepikan.
  2. Putar whipping cream hingga pekat.  Simpan sebentar di dalam peti sejuk.
  3. Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin, biar sehingga gelatin kembang.
  4. Cairkan dalam microwave beberapa saat atau secara double boil hingga gelatin cair.  Ketepikan.
  5. Pukul cream cheese, gula dan jus lemon hingga sebati.
  6. Masukkan gelatin cair, gaul rata.
  7. Masukkan whipping cream yang di putar, kaup balik hingga sebati.
  8. Masukkan hirisan buah-buahan, gaul rata.
  9. Tuang ke atas lapisan kek dan hentakkan loyang supaya rata.
  10. Letak sekeping lagi kek, tutup dengan plastik wrap.
  11. Simpan di dalam peti sejuk semalaman.
  12. Ganish dengan whipping cream dan potongan buahan.

FRUIT FLAN CHEESECAKE