By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
2 ikat Pucuk Paku
1 ekor Ikan Kembung - bakar ambil isinya
1/4 cawan kelapa parut - di sangai keperangan
1/2 kotak Santan Pekat (panaskan dahulu)
2 sudu kecil Lada Hitam
3 ulas Bawang Merah
1 ulas Bawang Putih
1/4 cawan kelapa parut - di sangai keperangan
1/2 kotak Santan Pekat (panaskan dahulu)
2 sudu kecil Lada Hitam
3 ulas Bawang Merah
1 ulas Bawang Putih
2 biji Air Limau Nipis
1 sudu besar Budu
Garam dan Gula secukup rasa
1 sudu besar Budu
Garam dan Gula secukup rasa
2-3 tangkai Cili Padi
CARA-CARA:
- Celur pucuk paku hingga lembut, toskan.
- Masukkan ke dalam air ais supaya tidak menjadi kehitaman.
- Tumbuk lumat lada hitam, bawang, gula dan garam.
- Masukkan kelapa sangai dan tumbuk hingga hancur.
- Masukkan isi ikan, tumbuk halus dan gaul rata.
- Gaul dengan pucuk paku hingga rata.
- Tambah santan pekat, perasakan dengan budu dan air limau.
- Rasa manis, masin dan masam secukupnya.
- Jika suka pedas, boleh tambahkan hirisan cili padi.
KERABU PUCUK PAKU