KERABU PUCUK PAKU
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
2 ikat Pucuk Paku
1 ekor Ikan Kembung - bakar ambil isinya
1/4 cawan kelapa parut - di sangai keperangan
1/2 kotak Santan Pekat (panaskan dahulu)
2 sudu kecil Lada Hitam
3 ulas Bawang Merah
1 ulas Bawang Putih
2 biji Air Limau Nipis
1 sudu besar Budu
Garam dan Gula secukup rasa
2-3 tangkai Cili Padi


CARA-CARA:
  1. Celur pucuk paku hingga lembut, toskan.
  2. Masukkan ke dalam air ais supaya tidak menjadi kehitaman.
  3. Tumbuk lumat lada hitam, bawang, gula dan garam.
  4. Masukkan kelapa sangai dan tumbuk hingga hancur.
  5. Masukkan isi ikan, tumbuk halus dan gaul rata.
  6. Gaul dengan pucuk paku hingga rata.
  7. Tambah santan pekat, perasakan dengan budu dan air limau.  
  8. Rasa manis, masin dan masam secukupnya.
  9. Jika suka pedas, boleh tambahkan hirisan cili padi.

KERABU PUCUK PAKU