SUJI HALWA
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN
1/4 cawan Minyak Sapi
1/2 cawan Semolina (Suji)
1 1/2 cawan Air
1/2 cawan Gula Pasir
1 sudu kecil Saffron (rendam dengan 1 sudu besar susu suam) atau pewarna kuning
3 biji Buah Pelaga, di ketuk sedikit
1 cawan campuran Bbadam, Pistachios dan Gajus
1/2 cawan campuran Kismis Kuning dan Hitam
CARANYA:
- Panaskan minyak sapi, goreng gajus, badam dan pistachios beberapa saat.
- Tambah kismis,goreng hingga kismis kembang. Angkat dan ketepikan.
- Dalam kuali yang sama, masukkan Semolina.
- Kacau rata dan masak hingga keemasan.
- Tuang air dan kacau rata.
- Tutup kuali dan biarkan 1 minit hingga suji menyerap air.
- Masukkan gula dan kacau hingga gula larut.
- Tambah susu saffron dan buah pelaga. Gaul rata.
- Akhir sekali masukkan kacang dan kismis yang di goreng tadi.
- Garnish dengan kacang dan kelopak rose kering.
SUJI HALWA
.jpg)

