SUJI HALWA
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
1/4 cawan Minyak Sapi
1/2 cawan Semolina (Suji)
1 1/2 cawan Air
1/2 cawan Gula Pasir
1 sudu kecil Saffron (rendam dengan 1 sudu besar susu suam) atau pewarna kuning
3 biji Buah Pelaga, di ketuk sedikit 
1 cawan campuran Bbadam, Pistachios dan Gajus
1/2 cawan campuran Kismis Kuning dan Hitam
CARANYA:
  1. Panaskan minyak sapi, goreng gajus, badam dan pistachios beberapa saat.
  2. Tambah kismis,goreng hingga kismis kembang.  Angkat dan ketepikan.
  3. Dalam kuali yang sama, masukkan Semolina.
  4. Kacau rata dan masak hingga keemasan.
  5. Tuang air dan kacau rata.
  6. Tutup kuali dan biarkan 1 minit hingga suji menyerap air.
  7. Masukkan gula dan kacau hingga gula larut.
  8. Tambah susu saffron dan buah pelaga.  Gaul rata.
  9. Akhir sekali masukkan kacang dan kismis yang di goreng tadi.
  10. Garnish dengan kacang dan kelopak rose kering.

SUJI HALWA