AYAM KICAP BEREMPAH
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN
2 keping Paha Ayam
1 sudu kecil Serbuk Lada Hitam
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
5 ulas Bawang Putih, cincang
4 tangkai Cili Kering, potong pendek
1 batang Kulit Kayu Manis
3 biji Bunga Lawang
6 biji Cengkih
3 biji Pelaga
1 sudu kecil Lada Hitam Biji
3 biji Telur Rebus
3 keping Tauhu, potong
3 sudu makan Kicap Cair
2 sudu makan Kicap Pekat
1 sudu besar Gula Perang
1/2 cawan Air
1 tangkai Daun Bawang
1/2 cawan Air
1 tangkai Daun Bawang
CARANYA:
- Perap ayam dengan serbuk lada hitam dan putih selama 15 minit.
- Panaskan sedikit minyak, goreng ayam di kedua belah hingga keperangan.
- Masukkan bawang putih cincang dan cili kering. Goreng hingga naik bau.
- Masukkan kulit kayu manis, lawang, pelaga, lada hitam biji dan serbuk lada hitam.
- Masukkan gula perang, kicap cair, kicap pekat dan air. Masak hingga mendidih.
- Balik2 kan ayam hingga rata, masukkan telur dan tauhu.
- Tutup periuk masak hingga mendidih dan ayam lembut.
- Ganish dengan hirisan daun bawang.
AYAM KICAP BEREMPAH