AYAM KICAP BEREMPAH
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
2 keping Paha Ayam
1 sudu kecil Serbuk Lada Hitam
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
5 ulas Bawang Putih, cincang
4 tangkai Cili Kering, potong pendek
1 batang Kulit Kayu Manis
3 biji Bunga Lawang
6 biji Cengkih
3 biji Pelaga
1 sudu kecil Lada Hitam Biji
3 biji Telur Rebus
3 keping Tauhu, potong
3 sudu makan Kicap Cair
2 sudu makan Kicap Pekat
1 sudu besar Gula Perang
1/2 cawan Air
1 tangkai Daun Bawang


CARANYA:
  1. Perap ayam dengan serbuk lada hitam dan putih selama 15 minit.
  2. Panaskan sedikit minyak, goreng ayam di kedua belah hingga keperangan.
  3. Masukkan bawang putih cincang dan cili kering. Goreng hingga naik bau.
  4. Masukkan kulit kayu manis, lawang, pelaga, lada hitam biji dan serbuk lada hitam.
  5. Masukkan gula perang, kicap cair, kicap pekat dan air. Masak hingga mendidih.
  6. Balik2 kan ayam hingga rata, masukkan telur dan tauhu.
  7. Tutup periuk masak hingga mendidih dan ayam lembut.
  8. Ganish dengan hirisan daun bawang.

AYAM KICAP BEREMPAH