KARI BAWAL EMAS
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
2 ekor Bawal Emas, di potong
1 sudu makan Halba Campur
1 liter Santan sederhana pekat
2 tangkai Daun Kari
Garam dan Gula secukup rasa
Tomato, Bendi, Terung
Minyak untuk menumis

BAHAN KISAR
1 biji Bawang Besar
3 ulas Bawang Putih
2 cm Halia
1 sudu makan Cili Kisar

PES REMPAH (di gaul bersama)
1 sudu kecil Serbuk Ketumbar
1 sudu kecil Serbuk Jintan Putih
1 sudu makan Serbuk Kari Ikan
1 sudu makan Serbuk Kari Daging
1/4 cawan Air Asam Jawa


CARANYA:
  1. Lumur ikan dengan sedikit serbuk kunyit untuk hilangkan bau.
  2. Tumis halba campur, daun kari dan bahan kisar hingga naik bau.
  3. Masukkan pes rempah yang telah di gaul dengan sedikit air.
  4. Masak hingga pecah minyak.
  5. Masuk santan, kacau hingga sebati
  6. Biarkan mendidih sekejap, masukan sayuran.
  7. Bila sayuran separuh masak, masukkan ikan, air asam jawa dan tomato.
  8. Perasakan dengan gula dan garam.
  9. Kecilkan api dan biarkan merenih hingga pecah minyak.

KARI BAWAL EMAS