KARI BAWAL EMAS
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN
2 ekor Bawal Emas, di potong
1 sudu makan Halba Campur
1 liter Santan sederhana pekat
2 tangkai Daun Kari
Garam dan Gula secukup rasa
Tomato, Bendi, Terung
Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR
1 biji Bawang Besar
3 ulas Bawang Putih
2 cm Halia
1 sudu makan Cili Kisar
PES REMPAH (di gaul bersama)
1 sudu kecil Serbuk Ketumbar
1 sudu kecil Serbuk Jintan Putih
1 sudu makan Serbuk Kari Ikan
1 sudu makan Serbuk Kari Daging
1/4 cawan Air Asam Jawa
CARANYA:
- Lumur ikan dengan sedikit serbuk kunyit untuk hilangkan bau.
- Tumis halba campur, daun kari dan bahan kisar hingga naik bau.
- Masukkan pes rempah yang telah di gaul dengan sedikit air.
- Masak hingga pecah minyak.
- Masuk santan, kacau hingga sebati
- Biarkan mendidih sekejap, masukan sayuran.
- Bila sayuran separuh masak, masukkan ikan, air asam jawa dan tomato.
- Perasakan dengan gula dan garam.
- Kecilkan api dan biarkan merenih hingga pecah minyak.
KARI BAWAL EMAS