MASAK LEMAK JANTUNG PISANG DAN TAHU
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
1 biji Jantung Pisang
2 Keping Tahu Goreng, potong dadu
2 cawan Santan Pekat
3 cawan Air
2 batang Serai, di ketuk
1 sudu makan Udang Kering, di rendam
Garam, gula dan perasa secukupnya

BAHAN KISAR
2 tangkai Cili Merah
6 tangkai Cili Padi
5 ulas Bawang Merah
3 ulas Bawang Putih
2 hiris Lengkuas
2 hiris Halia
2 cm Kunyit Hidup


CARANYA:
  1. Buang kulit luar jantung pisang, ambil bahagian lembut.  Belah dua.
  2. Celur jantung pisang hingga lembut.  Angkat dan toskan.  
  3. Hiris jantung pisang dan ketepikan.
  4. Masukkan bahan kisar, udang kering, serai dan air.  
  5. Bila mendidih.  Masukkan santan, jantung pisang dan tahu.
  6. Tambah garam, gula dan perasa secukupnya.
  7. Biar mendidih seketika dan angkat.

MASAK LEMAK JANTUNG PISANG DAN TAHU