MASAK LEMAK JANTUNG PISANG DAN TAHU
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
BAHAN-BAHAN
1 biji Jantung Pisang
2 Keping Tahu Goreng, potong dadu
2 cawan Santan Pekat
2 Keping Tahu Goreng, potong dadu
2 cawan Santan Pekat
3 cawan Air
2 batang Serai, di ketuk
1 sudu makan Udang Kering, di rendam
Garam, gula dan perasa secukupnya
BAHAN KISAR
Garam, gula dan perasa secukupnya
BAHAN KISAR
2 tangkai Cili Merah
6 tangkai Cili Padi
5 ulas Bawang Merah
3 ulas Bawang Putih
2 hiris Lengkuas
2 hiris Halia
2 cm Kunyit Hidup
CARANYA:
- Buang kulit luar jantung pisang, ambil bahagian lembut. Belah dua.
- Celur jantung pisang hingga lembut. Angkat dan toskan.
- Hiris jantung pisang dan ketepikan.
- Masukkan bahan kisar, udang kering, serai dan air.
- Bila mendidih. Masukkan santan, jantung pisang dan tahu.
- Tambah garam, gula dan perasa secukupnya.
- Biar mendidih seketika dan angkat.
MASAK LEMAK JANTUNG PISANG DAN TAHU