By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
2 pot Beras Basmathi
1/4 cawan Kacang Dhal
2 sudu makan Minyak Sapi
1 sudu makan Minyak Masak
1/2 sudu kecil Jintan Putih
1 sudu besar Tomato Puri
5 kuntum Bunga Cengkih.
1 batang Kulit Kayu Manis
1/2 sudu kecil Jintan Putih
1 sudu besar Tomato Puri
5 kuntum Bunga Cengkih.
1 batang Kulit Kayu Manis
3 biji Buah Pelaga
2 helai Daun Pandan, potong pendek
1/2 sudu makan Lada Hitam Biji
1/2 sudu kecil Serbuk Kunyit.
1 biji labu Bawang Besar dihiris halus.
1 sudu besar Pes Halia Bawang Putih.
1/2 sudu kecil Serbuk Ketumbar.
1/2 cawan Mix Vege, siram air dan toskan
3 pot Air
Bawang Goreng dan Daun pudina untuk hiasan.
Garam dan gula secukup rasa.
2 helai Daun Pandan, potong pendek
1/2 sudu makan Lada Hitam Biji
1/2 sudu kecil Serbuk Kunyit.
1 biji labu Bawang Besar dihiris halus.
1 sudu besar Pes Halia Bawang Putih.
1/2 sudu kecil Serbuk Ketumbar.
1/2 cawan Mix Vege, siram air dan toskan
3 pot Air
Bawang Goreng dan Daun pudina untuk hiasan.
Garam dan gula secukup rasa.
CARANYA:
- Cuci beras dan kacang dhal, rendam bersama selama 20 -25 minit. Toskan.
- Panaskan minyak sapi dan minyak.
- Tumis jintan putih, kayu manis, bunga cengkih, pelaga dan lada hitam biji.
- Masukan pes halia bawang putih, tumis hingga naik bau.
- Masukkan bawang hiris dan goreng hingga bawang layu.
- Tambah serbuk kunyit, gaul rata.
- Masukan mix vege dan tutup periuk biarkan selama 3 minit.
- Kemudian masukkan puri tomato, gaul rata.
- Masukan serbuk ketumbar, garam masala, garam dan gula.
- Masukkan beras dan kacang dhal, Gaul rata dengan bahan2 tumis.
- Alihkan ke dalam periuk nasi letrik, tambah air, kacau hingga rata.
- Bila nasi hampir masak, gemburkan perlahan-lahan dengan garpu.
- Tutup periuk dan biarkan nasi hingga masak.
- Hidangkan dengan taburan bawang goreng dengan daun pudina.
BAHAN SOS SALATA
2 biji Tomato
1 biji Bawang Besar
2 batang Cili Hijau
1 sudu besar Jus Limau atau lemon
1 cawan hirisan Daun Ketumbar
Garam dan gula secukupnya
Cara: Masukkan dalam pengisar dan kisar sekejap saja tidak terlalu halus.
1 biji Bawang Besar
2 batang Cili Hijau
1 sudu besar Jus Limau atau lemon
1 cawan hirisan Daun Ketumbar
Garam dan gula secukupnya
Cara: Masukkan dalam pengisar dan kisar sekejap saja tidak terlalu halus.
NASI DALCA