NASI DALCA 
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
2 pot Beras Basmathi
1/4 cawan Kacang Dhal
2 sudu makan Minyak Sapi
1 sudu makan Minyak Masak
1/2 sudu kecil Jintan Putih 
1 sudu besar Tomato Puri
5 kuntum Bunga Cengkih.
1 batang Kulit Kayu Manis
3 biji Buah Pelaga
2 helai Daun Pandan, potong pendek
1/2 sudu makan Lada Hitam Biji
1/2 sudu kecil Serbuk Kunyit.
1 biji labu Bawang Besar dihiris halus.
1 sudu besar Pes Halia Bawang Putih.
1/2 sudu kecil Serbuk Ketumbar.
1/2 cawan Mix Vege, siram air dan toskan
3 pot Air
Bawang Goreng dan Daun pudina untuk hiasan.
Garam dan gula secukup rasa.

CARANYA:
  1. Cuci beras dan kacang dhal, rendam bersama selama 20 -25 minit. Toskan.
  2. Panaskan minyak sapi dan minyak.
  3. Tumis jintan putih, kayu manis, bunga cengkih, pelaga dan lada hitam biji.
  4. Masukan pes halia bawang putih, tumis hingga naik bau.
  5. Masukkan bawang hiris dan goreng hingga bawang layu.
  6. Tambah serbuk kunyit, gaul rata.
  7. Masukan mix vege dan tutup periuk biarkan selama 3 minit.
  8. Kemudian masukkan puri tomato, gaul rata.
  9. Masukan serbuk ketumbar, garam masala, garam dan gula.
  10. Masukkan beras dan kacang dhal, Gaul rata dengan bahan2 tumis.
  11. Alihkan ke dalam periuk nasi letrik, tambah air, kacau hingga rata.
  12. Bila nasi hampir masak, gemburkan perlahan-lahan dengan garpu.
  13. Tutup periuk dan biarkan nasi hingga masak.
  14. Hidangkan dengan taburan bawang goreng dengan daun pudina.

BAHAN SOS SALATA
2 biji Tomato
1 biji Bawang Besar
2 batang Cili Hijau
1 sudu besar Jus Limau atau lemon
1 cawan hirisan Daun Ketumbar
Garam dan gula secukupnya

Cara:  Masukkan dalam pengisar dan kisar sekejap saja tidak terlalu halus.

NASI DALCA