By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
500 gm Tulang Lembu
3-liter Air
2 biji Bawang Merah, hiris
5 ulas bawang putih, hiris
2 inci Halia, hiris
2 keping kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
1 sudu kecil Serbuk Perasa Lada Hitam
1 sudu kecil Serbuk Perasa Lada Putih
1 paket kecil Rempah Sup atau Rempah Kurma
1 paket kecil Rempah Sup atau Rempah Kurma
4 biji ubi kentang - potong kasar
1 batang carrot - potong kasar
2 biji Tomato, belah 4
GARNISH:
3 pokok Daun Ketumbar/Daun Sup, Bawang goreng
PENYEDIAAN:
1 batang carrot - potong kasar
2 biji Tomato, belah 4
GARNISH:
3 pokok Daun Ketumbar/Daun Sup, Bawang goreng
PENYEDIAAN:
- Bawang merah, bawang putih dan halia di sangai tanpa minyak hingga kekuningan.
- Masukkan ke dalam pengisar dan kisar halus.
- Didihkan air, rebus tulang sebentar.
- Angkat, buang air rebusan pertama. (untuk buang lemak berlebihan)
- Masukkan 3 liter air ke dalam periuk dan tulang tadi.
- Rebus selama 1 jam atau 30 minit menggunakan periuk tekanan.
- Bila tulang empuk, masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga.
- Masukan bahan kisar dan rempah sup.
- Biarkan sup mendidih, Masukkan ubi kentang dan carrot.
- Reneh hingga masak. Perasakan dengan garam serbuk lada hitam dan putih.
- Tabur hirisan Daun sup dan bawang goreng.
SUP TULANG MUDAH