TEPUNG BOKO PANDAN UBIKAYU
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
3 cawan Ubikayu parut
1 cawan Gula Pasir
2 cawan Air
1/2 cawan Air Pandan (5 helai kisar dengan 1/2 cawan Air), tapis
Pewarna Hijau
Pewarna Hijau
1/4 sudu teh Garam
CARANYA:
CARANYA:
- Satukan semua bahan, gaul rata.
- Masukkan ke dalam loyang, kukus selama 30 minit hingga masak.
- Hidang dengan kepala santan.
200 ml Santan Pekat
500 ml Air
2 sudu kecil Garam
4 - 5 sudu besar Tepung Beras
2 helai Daun Pandan, simpul
Satukan semua bahan, tapis ke dalam periuk.
500 ml Air
2 sudu kecil Garam
4 - 5 sudu besar Tepung Beras
2 helai Daun Pandan, simpul
Satukan semua bahan, tapis ke dalam periuk.
Masak dengan api perlahan hingga pekat. Sentiasa di kacau supaya tidak hangus.
TEPUNG BOKO PANDAN UBIKAYU