DAGING GORENG BELENGAS KRISPI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN PERAP
300 gm Daging, hiris nipis memanjang
1 biji Telur
1/2 sudu makan Gula Perang
1 sudu makan Tepung Ubikayu
1 sudu makan Minyak Bijan
1 sudu kecil Baking Soda
1 sudu makan Kicap Cair
1 sudu makan Serbuk Perisa Lada Hitam 
1/2 sudu kecil Serbuk Perasa

SALUTAN - 1 cawan Tepung Jagung

BAHAN HIRIS:
4 tangkai Cili Padi
1 inci Halia
4 ulas Bawang Putih
2 batang Daun Ketumbar
1 biji Bawang Holland
1 biji Capsicum
2 sudu makan minyak untuk menumis 

BAHAN SOS:
2 sudu makan Sos Cili
1 sudu makan Sos Tiram
1 sudu makan Kicap Cair
1/2 sudu makan Tepung Jagung
1/4 cawan Air
1 sudu kecil Serbuk Perisa Lada Hitam 
1 sudu kecil Serbuk Perisa Lada Putih 

CARANYA:
  1. Perap daging dengan bahan2 perapan selama 30 minit dalam peti sejuk.
  2. Gaul dengan bahan salutan dan goreng hingga keemasan.  Ketepikan.
  3. Tumis bahan hiris hingga naik bau.
  4. Masukkan bahan sos, kacau hingga hampir pekat.
  5. Akhir sekali masukkan daging yang di goreng tadi, gaul hingga bersalut rata.

DAGING GORENG BELENGAS KRISPI