DAGING GORENG BELENGAS KRISPI
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN PERAP
300 gm Daging, hiris nipis memanjang
1 biji Telur
1/2 sudu makan Gula Perang
1 sudu makan Tepung Ubikayu
1 sudu makan Minyak Bijan
1 sudu kecil Baking Soda
1 sudu makan Kicap Cair
1 sudu makan Serbuk Perisa Lada Hitam
1/2 sudu kecil Serbuk Perasa
1/2 sudu makan Gula Perang
1 sudu makan Tepung Ubikayu
1 sudu makan Minyak Bijan
1 sudu kecil Baking Soda
1 sudu makan Kicap Cair
1 sudu makan Serbuk Perisa Lada Hitam
1/2 sudu kecil Serbuk Perasa
SALUTAN - 1 cawan Tepung Jagung
BAHAN HIRIS:
4 tangkai Cili Padi
1 inci Halia
4 ulas Bawang Putih
2 batang Daun Ketumbar
4 ulas Bawang Putih
2 batang Daun Ketumbar
1 biji Bawang Holland
1 biji Capsicum
2 sudu makan minyak untuk menumis
BAHAN SOS:
2 sudu makan Sos Cili
1 sudu makan Sos Tiram
1 sudu makan Kicap Cair
1/2 sudu makan Tepung Jagung
1/4 cawan Air
2 sudu makan Sos Cili
1 sudu makan Sos Tiram
1 sudu makan Kicap Cair
1/2 sudu makan Tepung Jagung
1/4 cawan Air
1 sudu kecil Serbuk Perisa Lada Hitam
1 sudu kecil Serbuk Perisa Lada Putih
CARANYA:
- Perap daging dengan bahan2 perapan selama 30 minit dalam peti sejuk.
- Gaul dengan bahan salutan dan goreng hingga keemasan. Ketepikan.
- Tumis bahan hiris hingga naik bau.
- Masukkan bahan sos, kacau hingga hampir pekat.
- Akhir sekali masukkan daging yang di goreng tadi, gaul hingga bersalut rata.
DAGING GORENG BELENGAS KRISPI