dengan SOS BAWANG PUTIH
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
BAHAN-BAHAN
2 batang Jagung
1 sudu makan Minyak Sayur
1 sudu kecil Serbuk Cili
1/2 sudu kecil Garam
2 sudu makan serbuk Keju PARMESAN
1 sudu makan Daun Parsley cincang
1 biji Limau Nipis
1 sudu makan Mentega
CARANYA:
- Microwave atau rebus jagung selama 5 minit untuk melembutkan nya.
- Belah jagung kepada 8 kepingan kecil setiap satu dengan empulurnya.
- Letak jagung dalam dulang pembakar, Renjis dan gaul dengan minyak hingga rata.
- Tabur garam, serbuk cili dan keju parmesan.
- Panggang atau Air Fryer suhu 200C selama 8-10 minit dan balik2 kan setiap 2 minit.
- Bila masak oles dengan mentega dan tabur daun parsley cincang.
SOS BAWANG PUTIH
7 ulas Bawang Putih
1 Putih Telur
2/3 cawan Minyak Sayur
1 sudu makan Jus Limau Nipis
1/2 sudu kecil Garam
1 Putih Telur
2/3 cawan Minyak Sayur
1 sudu makan Jus Limau Nipis
1/2 sudu kecil Garam
CARANYA:
- Blend putih telur dan bawang putih hingga halus.
- Masukkan minyak sedikit2 dan kisar hingga sos menjadi pekat.
- Masukkan garam dan jus limau, kisar hingga sebati.
JAGUNG PANGGANG BERKEJU