By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
300 gm isi Ayam / Daging
2 cawan Macaroni
8 biji Telur A
1 sudu teh Jintan Manis
1 sudu teh biji Ketumbar
8 biji Telur A
1 sudu teh Jintan Manis
1 sudu teh biji Ketumbar
3 biji Pelaga - buang kulit luar
1 sudu teh Serbuk Lada Putih
1 sudu teh Serbuk Lada Putih
1 sudu teh Serbuk Lada Hitam
1 labu Bawang Holland, cincang
1/2 batang Carrot, di hiris
2 biji Tomato, potong dadu
6 sudu makan Sos Tomato
1 labu Bawang Holland, cincang
1/2 batang Carrot, di hiris
2 biji Tomato, potong dadu
6 sudu makan Sos Tomato
3 sudu makan Sos Cili
2 sudu makan Tomato Puree
Garam secukup rasa
GARNISH: Daun bawang, Daun sup, Cili Merah dan Bawang Goreng
Garam secukup rasa
GARNISH: Daun bawang, Daun sup, Cili Merah dan Bawang Goreng
CARANYA:
- Rebus macaroni hingga lembut. Toskan.
- Kisar kering rempah jintan, ketumbar dan pelaga hingga halus.
- Panaskan minyak, tumis bawang dan rempah hingga wangi.
- Masuk daging dan sedikit air. Masak hingga daging empuk.
- Masuk carrot dan tomato, tumis hingga lembut.
- Masuk macaroni, garam, sos tomato, sos cili , tomato puree dan serbuk lada hitam.
- Gaul hingga rata, masuk ke dalam bekas yang di oles marjerin.
- Pecahkan telur, tambah garam dan serbuk lada putih. Pukul dengan garpu.
- Tuang separuh bancuhan telur ke atas makaroni tadi.
- Oven pada suhu 170C sehingga separuh masak.
- Keluarkan dari oven, tuang baki telur meliputi makaroni.
- Tabur atasnya dengan daun sup, cili hiris dan bawang goreng.
- Oven semula selama 8-10 minit hingga telur masak.
- Hidang dengan sos cili atau mayonis.
Jika ingin lebih berempah, tambahkan 1 sudu makan Rempah Kari Daging.
MARTABAK MACARONI BAKAR