MARTABAK MACARONI BAKAR
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
300 gm isi Ayam / Daging 
2 cawan Macaroni
8 biji Telur A
1 sudu teh Jintan Manis
1 sudu teh biji Ketumbar
3 biji Pelaga - buang kulit luar
1 sudu teh Serbuk Lada Putih 
1 sudu teh Serbuk Lada Hitam
1 labu Bawang Holland, cincang
1/2 batang Carrot, di hiris
2 biji Tomato, potong dadu
6 sudu makan Sos Tomato
3 sudu makan Sos Cili
2 sudu makan Tomato Puree
Garam secukup rasa

GARNISH: Daun bawang, Daun sup, Cili Merah dan Bawang Goreng


CARANYA:
  1. Rebus macaroni hingga lembut.  Toskan.
  2. Kisar kering rempah jintan, ketumbar dan pelaga hingga halus.
  3. Panaskan minyak, tumis bawang dan rempah hingga wangi.
  4. Masuk daging dan sedikit air. Masak hingga daging empuk.
  5. Masuk carrot dan tomato, tumis hingga lembut.
  6. Masuk macaroni, garam, sos tomato, sos cili , tomato puree dan serbuk lada hitam. 
  7. Gaul hingga rata, masuk ke dalam bekas yang di oles marjerin. 
  8. Pecahkan telur, tambah garam dan serbuk lada putih.  Pukul dengan garpu.
  9. Tuang separuh bancuhan telur ke atas makaroni tadi.
  10. Oven pada suhu 170C sehingga separuh masak.
  11. Keluarkan dari oven, tuang baki telur meliputi makaroni. 
  12. Tabur atasnya dengan daun sup, cili hiris dan bawang goreng.
  13. Oven semula selama 8-10 minit hingga telur masak.
  14. Hidang dengan sos cili atau mayonis.
Jika ingin lebih berempah, tambahkan 1 sudu makan Rempah Kari Daging.


MARTABAK MACARONI BAKAR