MEE REBUS JAWA
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN
1 kg Mee Kuning - celur dan tos
1 kg Mee Kuning - celur dan tos
200 gm Daging, di hiris
Taugeh - di celur
4 biji Telur Rebus
2 keping Tauhu Goreng
Daun Sup - hiris
Cili merah dan Hijau - hiris
Bawang Goreng
BAHAN KUAH
1/2 kg Keledek Oren - Rebus dan kisar halus
5 biji Bawang Merah *
3 ulas Bawang Putih *
3 batang Serai - ambil putih sahaja *
2 hiris Halia *
2 hiris Lengkuas *
1/4 cawan Udang Kering *
2 sudu besar Cili kisar
3 sudu besar Serbuk Kari Daging
Taugeh - di celur
4 biji Telur Rebus
2 keping Tauhu Goreng
Daun Sup - hiris
Cili merah dan Hijau - hiris
Bawang Goreng
BAHAN KUAH
1/2 kg Keledek Oren - Rebus dan kisar halus
5 biji Bawang Merah *
3 ulas Bawang Putih *
3 batang Serai - ambil putih sahaja *
2 hiris Halia *
2 hiris Lengkuas *
1/4 cawan Udang Kering *
2 sudu besar Cili kisar
3 sudu besar Serbuk Kari Daging
2 sudu besar Sos Tomato
1 liter Air Rebusan Daging
1 liter Air Rebusan Daging
1 sudu kecil Serbuk Lada Hitam Berperisa AJI-SHIO
Garam dan gula secukupnya
Garam dan gula secukupnya
CARANYA:
- Rebus Daging hingga empuk. Angkat dan hiris nipis.
- Simpan air rebusannya untuk kuah.
- Kisar bahan bertanda * hingga halus.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi.
- Masukkan cili kisar dan serbuk kari dan kacau hingga naik minyak.
- Masukkan air rebusan, daging hiris, sos tomato dan keledek kisar.
- Perasakan dengan garam, gula dan serbuk lada hitam AJI-SHIO secukupnya.
- Masak hingga mendidih dan kuah hampir pekat.
- Hidang mee bersama kuah, taugeh, telur, tauhu, daun sup, cili dan bawang goreng.
MEE REBUS JAWA