NASI KOBIS RAMBUTAN
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
15 helai Daun Kobis Cina
200 gm Beras Basmati - untuk salutan
Daun Kuchai - untuk mengikat

BAHAN ISIAN:
500 gm isi Ayam kisar
20 gm Cendawan Hitam cincang
10 gm Daun Bawang cincang
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih 
1 sudu kecil Sos Tiram
1 sudu kecil Serbuk Pati Ayam
1 biji Telur
1 sudu makan Tepung Ubikayu

CARANYA:
  1. Cuci beras dan rendam dalam air panas selama 15 minit. Toskan.
  2. Celup sekejap daun kobis dalam air panas, toskan dan potong pangkalnya.
  3. Gaul semua bahan-bahan isian hingga sebati. Bulat2kan menjadi bebola 30gm.
  4. Salut dengan beras hingga rata. Isikan ke dalam daun kobis.
  5. Bungkus dan Ikat kelilingnya dengan daun kuchai hingga kemas.
  6. Kukus dengan api sederhana selama 10-15 minit hingga beras kembang.
  7.  Angkat dan hidang dengan sos tomato.

BAHAN SOS TOMATO:
50 gm Tomato cincang
50 gm Bawang Holland cincang
10 gm Bawang Putih Cincang
100 gm Pes Tomato
100 gm Capsicum cincang
1 sudu kecil Serbuk Lada Hitam 
Garam dan gula secukup nya
Sedikit minyak untuk menumis

CARANYA:
  1. Tumis bawang holland dan bawang putih hingga naik bau.
  2. Masukkan pes tomato, tomato cincang dan capsicum.
  3. Tambah sedikit air, reneh sebentar hingga tomato lembut.
  4. Perisakan dengan gula, garam dan serbuk lada hitam.

NASI KOBIS RAMBUTAN