By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
15 helai Daun Kobis Cina
200 gm Beras Basmati - untuk salutan
Daun Kuchai - untuk mengikat
BAHAN ISIAN:
500 gm isi Ayam kisar
20 gm Cendawan Hitam cincang
10 gm Daun Bawang cincang
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
1 sudu kecil Sos Tiram
1 sudu kecil Serbuk Pati Ayam
1 biji Telur
1 sudu makan Tepung Ubikayu
CARANYA:
- Cuci beras dan rendam dalam air panas selama 15 minit. Toskan.
- Celup sekejap daun kobis dalam air panas, toskan dan potong pangkalnya.
- Gaul semua bahan-bahan isian hingga sebati. Bulat2kan menjadi bebola 30gm.
- Salut dengan beras hingga rata. Isikan ke dalam daun kobis.
- Bungkus dan Ikat kelilingnya dengan daun kuchai hingga kemas.
- Kukus dengan api sederhana selama 10-15 minit hingga beras kembang.
- Angkat dan hidang dengan sos tomato.
BAHAN SOS TOMATO:
50 gm Tomato cincang
50 gm Bawang Holland cincang
10 gm Bawang Putih Cincang
100 gm Pes Tomato
100 gm Capsicum cincang
1 sudu kecil Serbuk Lada Hitam
Garam dan gula secukup nya
Sedikit minyak untuk menumis
CARANYA: