ROTI BUTTERHORN DUA TONA
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN DOH HITAM
180 ml Susu suam
40 gm Gula Kaster
5 gm yis kering ANGEL YEAST
110 ml Mentega cair
5 gm Garam halus
390 gm Tepung Gandum
8 gm Serbuk Arang (Bamboo Charcoal Powder)
DOH OREN
180 ml Susu suam
40 gm Gula Kaster
5 gm yis kering ANGEL YEAST
110 ml Mentega cair
5 gm Garam halus
390 gm Tepung Gandum
10 gm Serbuk Labu (Pumpkin Powder)
Mentega cair untuk sapuan
Bijan untuk taburan
CARANYA:
12. Setelah kedua doh di canai (sama saiz), Tindih doh oren di atas doh hitam hingga melekat.
13. Menggunakan Pizza Cutter, potong menjadi 8-10 kepingan 3 Segi.
14. Ambil setiap kepingan, tarik perlahan dengan tangan.
15. Gulung dari bahagian lebar hingga bercantum di hujung seperti membuat croissant.
16. Susun berjarak di dalam dulang pembakar dan tutup dengan kain.
17. Biarkan mengembang selama 60 minit.
18. Panaskan oven pada suhu 160C.
19. Sapu mentega cair pada roti dan tabur dengan bijan.
20. Oven selama 15-20 minit.
21. Keluarkan dari oven dan sejukkan.
Boleh di nikmati begitu saja bersama kopi dan teh atau di makan bersama kaya, jem dll.
BAHAN DOH HITAM
180 ml Susu suam
40 gm Gula Kaster
5 gm yis kering ANGEL YEAST
110 ml Mentega cair
5 gm Garam halus
390 gm Tepung Gandum
8 gm Serbuk Arang (Bamboo Charcoal Powder)
DOH OREN
180 ml Susu suam
40 gm Gula Kaster
5 gm yis kering ANGEL YEAST
110 ml Mentega cair
5 gm Garam halus
390 gm Tepung Gandum
10 gm Serbuk Labu (Pumpkin Powder)
Mentega cair untuk sapuan
Bijan untuk taburan
CARANYA:
- Satukan tepung, serbuk arang dan garam, gaul rata.
- Satukan susu, gula dan ANGEL YEAST dalam mangkuk adunan.
- Biarkan sehingga yis berbuih dan kembang.
- Masuk mentega cair dan putar perlahan.
- Masukkan campuran tepung dan putar perlahan hingga doh tidak melekat pada mangkuk adunan.
- Keluarkan doh dan letak dalam bekas dan tutup dengan plastik wrap.
- Biarkan doh mengembang selama 60 minit.
- Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang angin.
- Bulatkan doh dan potong kepada 2 bahagian.
- Canai nipis setiap doh bentuk bulat menjadi saiz 9in.
- Sapu atasnya dengan mentega cair.
Untuk Doh Oren, ikut step 1-11 (campurkan Serbuk Labu)
12. Setelah kedua doh di canai (sama saiz), Tindih doh oren di atas doh hitam hingga melekat.
13. Menggunakan Pizza Cutter, potong menjadi 8-10 kepingan 3 Segi.
14. Ambil setiap kepingan, tarik perlahan dengan tangan.
15. Gulung dari bahagian lebar hingga bercantum di hujung seperti membuat croissant.
16. Susun berjarak di dalam dulang pembakar dan tutup dengan kain.
17. Biarkan mengembang selama 60 minit.
18. Panaskan oven pada suhu 160C.
19. Sapu mentega cair pada roti dan tabur dengan bijan.
20. Oven selama 15-20 minit.
21. Keluarkan dari oven dan sejukkan.
Boleh di nikmati begitu saja bersama kopi dan teh atau di makan bersama kaya, jem dll.
ROTI BUTTERHORN DUA TONA