SAMBAL PARU BERLADA
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN
1/2 kg Paru Lembu
1/2 sudu makan Serbuk Kunyit
1/2 sudu makan Garam
4 ulas Bawang Putih
1 biji Bawang Besar
10 tangkai Cili Padi
4 tangkai Cili Merah
1 batang Serai, di ketuk
1 batang Serai, di ketuk
4 helai Daun Limau Purut, di ramas
1 sudu makan Gula
2 sudu makan Air Asam Jawa (Pekat)
1/2 sudu kecil Serbuk Perasa
1 sudu makan Gula
2 sudu makan Air Asam Jawa (Pekat)
1/2 sudu kecil Serbuk Perasa
1 sudu kecil Serbuk Lada Hitam
Minyak untuk mengoreng dan menumis
CARANYA:
- Rebus paru hingga empuk. Sejukkan dan hiris nipis-nipis.
- Gaul dengan garam, serbuk kunyit dan serbuk lada hitam.
- Goreng paru sedikit-sedikit hingga kering dan rangup.
- Kisar kasar bawang putih, bawang besar, cili dan cili padi.
- Panaskan minyak, tumis serai, daun limau purut dan bahan kisar hingga pecah minyak.
- Tambah gula, garam, perasa dan air asam jawa.
- Masak hingga sambal kering, masukkan paru dan gaul rata.
SAMBAL PARU BERLADA