SAMBAL PARU BERLADA
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
1/2 kg Paru Lembu
1/2 sudu makan Serbuk Kunyit
1/2 sudu makan Garam
4 ulas Bawang Putih
1 biji Bawang Besar
10 tangkai Cili Padi
4 tangkai Cili Merah
1 batang Serai, di ketuk
4 helai Daun Limau Purut, di ramas
1 sudu makan Gula
2 sudu makan Air Asam Jawa (Pekat)
1/2 sudu kecil Serbuk Perasa
1 sudu kecil Serbuk Lada Hitam 
Minyak untuk mengoreng dan menumis


CARANYA:
  1. Rebus paru hingga empuk.  Sejukkan dan hiris nipis-nipis.
  2. Gaul dengan garam, serbuk kunyit dan serbuk lada hitam.
  3. Goreng paru sedikit-sedikit hingga kering dan rangup.
  4. Kisar kasar bawang putih, bawang besar, cili dan cili padi.
  5. Panaskan minyak, tumis serai, daun limau purut dan bahan kisar hingga pecah minyak.
  6. Tambah gula, garam, perasa dan air asam jawa.
  7. Masak hingga sambal kering, masukkan paru dan gaul rata.

SAMBAL PARU BERLADA