SIAKAP GORENG HALIA
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
1 ekor Siakap
1/4 cawan Tepung Jagung
1 cawan Air 
1/4 cawan Kicap Cair  
1 sudu makan Sos Tiram 
1 sudu makan Gula Batu
3 Akar Ketumbar
2 Cili Padi, hiris
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih 
2 sudu makan Minyak Bawang Putih
5 ulas Bawang Merah hiris
3 inci Halia hiris, potong halus memanjang
Minyak untuk menggoreng


CARANYA:
  1. Cuci ikan, kelar atau di belah, gaul dengan sedikit tepung jagung.
  2. Goreng hingga garing dan ketepikan.
  3. Panaskan minyak, goreng bawang merah hingga garing.
  4. Kemudian goreng halia hingga garing.  Angkat dan ketepikan.
  5. Tingalkan sedikit minyak dalam kuali. Tumis cili padi sebentar.
  6. Masukkan air, kicap cair, sos tiram dan gula batu.
  7. Masak hingga gula larut, perasakan dengan serbuk lada putih.
  8. Masak hingga sos mendidih,
  9. Hidang ikan dengan halia goreng, bawang goreng dan renjis minyak bawang putih. 
  10. Tuang sos dan ganish dengan daun ketumbar.

SIAKAP GORENG HALIA