TERESEK JANTUNG PISANG KELANTAN
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
2 biji Jantung Pisang
500 gm Keropeh Ayam (campuran isi, leher, kepak, hati dan pedal) potong kecil
2 kotak Santan KARA (400 ml)
2 cawan Air
3 sudu makan Rempah Kari Ayam (Cap Orang Terbang)
2 sudu makan Kerisik
2 keping Asam Keping
2 sudu kecil Garam
1 sudu makan Budu
1/2 Keping Nisan (Gula Melaka)
1 biji Bawang Holland, potong bulat
1 biji Bawang Besar atau 6 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
2 hiris Halia
2 hiris Lengkuas
1 hiris Kunyit
2 sudu teh Biji Ketumbar
2 ulas Bawang Putih
2 hiris Halia
2 hiris Lengkuas
1 hiris Kunyit
2 sudu teh Biji Ketumbar
8 tangkai Cili Padi
CARA MEMASAK:
- Buang kulit luar jantung pisang, ambil bahagian dalam yang lembut.
- Hiris nipis dan rendam dalam air garam.
- Toskan dan bilas beberapa kali dan di ramas.
- Dalam periuk, masukkan bahan kisar dan rempah kari.
- Gaul rata dan masukkan air dan keropeh ayam.
- Masak hingga keropeh ayam empuk.
- Masukkan santan, asam keping dan nisan.
- Bila mendidih, masukkan jantung pisang.
- Tambah budu, kerisik, garam dan perasa secukupnya.
- Masak hingga jantung pisang lembut.
- Akhir sekali masukkan bawang holland hiris.
TERESEK JANTUNG PISANG KELANTAN