BINGKA UBIKAYU GULA MERAH
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
4 cawan Ubikayu parut
1 cawan Santan Pekat
1 cawan Gula Merah
BAHAN-BAHAN
4 cawan Ubikayu parut
1 cawan Santan Pekat
1 cawan Gula Merah
1/4 cawan Gula Pasir
1 cawan Air
1/2 sudu kecil Garam
Loyang 8 inci, di oles marjerin
CARANYA:
CARANYA:
- Masak gula merah, gula pasir dan air hingga larut dan tapis.
- Gaul ubikayu dengan santan dan garam. Masukkan air gula merah, gaul rata.
- Tuang dan ratakan dalam loyang. Oven suhu 200C selama 45-50 minit api atas dan bawah.
- Keluarkan dari oven, oles marjerin cair dan oven selama 8 minit untuk permukaan lebih garing.
BINGKA UBIKAYU GULA MERAH