DAGING BAKAR DANOK
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN (PERAP)
1 kg Daging Berlemak, potong ketulan besar 1/2 inci
2 sudu kecil Sos Ikan
1 sudu makan Sos Tiram
1 sudu makan Gula Perang
1 sudu kecil Serbuk Lada Hitam
1 sudu makan Minyak Masak
1 sudu kecil Serbuk Perasa

CARANYA:
  1. Gaul daging dengan bahan-bahan perap dan simpan semalaman dalam peti sejuk.
  2. Panggang dalam Pemanggang Ajaib selama 20-30 minit atau guna Air Fryer.
  3. Panggang dengan api perlahan hingga daging masak.
  4. Rehatkan daging selama 20 minit baru di hiris nipis.
  5. Hidang dengan sos hijau atau merah.

SOS HIJAU
6 batang Daun Ketumbar bersama akarnya
6 tangkai Cili Padi Hijau
2 ulas Bawang Putih
2 biji Jus Limau Nipis
2 sudu makan Gula Somtam (Gula Kabung)
1/2 sudu makan Sos Ikan
1 sudu makan Beras (di sangai dan di tumbuk halus)
1 sudu makan Cili Flakes

Daun Ketumbar secukupnya untuk taburan

CARANYA:
  1. Kisar daun ketumbar dan akarnya, bawang putih, cili hijau hingga halus.
  2. Masukkan jus limau, gula somtam, sos ikan, beras sangai dan cili flakes.
  3. Tabur dengan hirisan daun ketumbar.

DAGING BAKAR DANOK