DAGING BAKAR DANOK
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN (PERAP)
1 kg Daging Berlemak, potong ketulan besar 1/2 inci
2 sudu kecil Sos Ikan
1 sudu makan Sos Tiram
1 sudu makan Gula Perang
1 sudu kecil Serbuk Lada Hitam
1 sudu makan Minyak Masak
1 sudu kecil Serbuk Perasa
CARANYA:
- Gaul daging dengan bahan-bahan perap dan simpan semalaman dalam peti sejuk.
- Panggang dalam Pemanggang Ajaib selama 20-30 minit atau guna Air Fryer.
- Panggang dengan api perlahan hingga daging masak.
- Rehatkan daging selama 20 minit baru di hiris nipis.
- Hidang dengan sos hijau atau merah.
SOS HIJAU
6 batang Daun Ketumbar bersama akarnya
6 tangkai Cili Padi Hijau
2 ulas Bawang Putih
2 biji Jus Limau Nipis
2 sudu makan Gula Somtam (Gula Kabung)
1/2 sudu makan Sos Ikan
1 sudu makan Beras (di sangai dan di tumbuk halus)
1 sudu makan Cili Flakes
Daun Ketumbar secukupnya untuk taburan
CARANYA: