KARI TELUR BUNGKUS DAGING
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
500 gm Daging Cincang
1 biji Telur
1/2 cawan Breadcrumbs
1 sudu kecil Rempah Kari Daging 
1 sudu kecil Serbuk Kurma 
1/2 sudu kecil Serbuk Cili
1 sudu kecil Garam
1/2 sudu kecil Serbuk Perasa
1 sudu besar Bawang cincang
6 biji Telur rebus

CARANYA:
  1. Gaul daging bersama semua bahan kecuali telur rebus.
  2. Biarkan adunan selama 1 jam dalam peti sejuk.
  3. Salut telur dengan sedikit tepung supaya tidak licin.
  4. Ambil sedikit adunan dan bungkus telur di tengahnya.
  5. Simpan dalam peti sejuk dan sediakan kuahnya.

KUAH KARI 
2 sudu besar Mentega
1 sudu besar Minyak Masak
1 biji Bawang Besar cincang
2 sudu besar pes Halia Bawang Putih
1/2 cawan Tomato Puri
1 sudu besar Rempah Kari Daging 
1 sudu kecil Rempah Cili 
1 sudu kecil Serbuk Ketumbar 
1 sudu kecil Serbuk Garam Masala 
1 1/2 cawan Air
1 cawan Santan Pekat
Gula dan Garam secukup rasa

SAYURAN
Lobak Merah, Terung dan Kentang, di potong
Kacang Peas atau Kacang Dhal Rebus


CARANYA:
  1. Panaskan mentega dan minyak.  Tumis bawang hingga wangi.
  2. Masukkan pes halia bawang putih, rempah kari, serbuk ketumbar. serbuk cili dan garam masala.
  3. Masuk sedikit air, tomato pes, gaul rata dan biarkan pecah minyak.
  4. Masukkan sayuran dan air, reneh hingga sayur empuk.
  5. Masukkan santan biar mendidih.
  6. Tambah garam, gula dan perasa secukupnya.
  7. Akhir sekali masukkan telur bungkus dan kacang peas.
  8. Tutup periuk dan reneh dengan api kecil hingga masak.
  9. Hidang dengan nasi atau roti.

KARI TELUR BUNGKUS DAGING