KARI TELUR BUNGKUS DAGING
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
BAHAN-BAHAN
500 gm Daging Cincang
1 biji Telur
1/2 cawan Breadcrumbs
1 sudu kecil Rempah Kari Daging
1 sudu kecil Serbuk Kurma
1/2 sudu kecil Serbuk Cili
1 sudu kecil Garam
1/2 sudu kecil Serbuk Perasa
1 sudu besar Bawang cincang
6 biji Telur rebus
CARANYA:
- Gaul daging bersama semua bahan kecuali telur rebus.
- Biarkan adunan selama 1 jam dalam peti sejuk.
- Salut telur dengan sedikit tepung supaya tidak licin.
- Ambil sedikit adunan dan bungkus telur di tengahnya.
- Simpan dalam peti sejuk dan sediakan kuahnya.
2 sudu besar Mentega
1 sudu besar Minyak Masak
1 biji Bawang Besar cincang
2 sudu besar pes Halia Bawang Putih
1/2 cawan Tomato Puri
1 sudu besar Rempah Kari Daging
1 sudu kecil Rempah Cili
1 sudu kecil Serbuk Ketumbar
1 sudu kecil Serbuk Garam Masala
1 1/2 cawan Air
1 cawan Santan Pekat
Gula dan Garam secukup rasa
SAYURAN
Lobak Merah, Terung dan Kentang, di potong
Kacang Peas atau Kacang Dhal Rebus
CARANYA:
- Panaskan mentega dan minyak. Tumis bawang hingga wangi.
- Masukkan pes halia bawang putih, rempah kari, serbuk ketumbar. serbuk cili dan garam masala.
- Masuk sedikit air, tomato pes, gaul rata dan biarkan pecah minyak.
- Masukkan sayuran dan air, reneh hingga sayur empuk.
- Masukkan santan biar mendidih.
- Tambah garam, gula dan perasa secukupnya.
- Akhir sekali masukkan telur bungkus dan kacang peas.
- Tutup periuk dan reneh dengan api kecil hingga masak.
- Hidang dengan nasi atau roti.
KARI TELUR BUNGKUS DAGING