By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
Laksa Basah atau Kering jenis halus
1 kg Ikan Selayang
10 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 inci Halia*
2 inci Lengkuas*
2 inci Kunyit Hidup*
4 batang Serai* (2 batang dikisar, 2 batang lagi diketuk)
2 inci Belacan*
5 biji Cili Padi Hijau
5 keping Asam Gelugur
4 helai Daun Limau Purut
3 cawan Santan Pekat
Garam, Gula, dan Perasa secukupnya
BAHAN-BAHAN
Laksa Basah atau Kering jenis halus
1 kg Ikan Selayang
10 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 inci Halia*
2 inci Lengkuas*
2 inci Kunyit Hidup*
4 batang Serai* (2 batang dikisar, 2 batang lagi diketuk)
2 inci Belacan*
5 biji Cili Padi Hijau
5 keping Asam Gelugur
4 helai Daun Limau Purut
3 cawan Santan Pekat
Garam, Gula, dan Perasa secukupnya
ULAMAN
Taugeh
Daun Selasih
Timun, hiris memanjang
Kacang Panjang, potong panjang
Cili Padi Merah, di goreng
Bunga Kantan
CARANYA:
- Rebus laksa kering hingga lembut dan toskan airnya.
- Rebus ikan, asingkan isi dan tulangnya.
- Guna air rebusan ikan untuk mengisar tulang ikan dan tapis airnya.
- Kisar pula isi ikan dan bahan-bahan bertanda (*) hingga halus.
- Masukkan air tulang ikan ke dalam periuk bersama serai ketuk.
- Bila mendidih, masukkan bahan kisar tadi, asam keping, daun limau purut dan air secukupnya.
- Masukkan santan, sentiasa kacau supaya tidak berketul.
- Perasakan dengan garam, gula dan bahan perasa. Kuah tidak terlalu pekat atau cair.
- Hidang dengan ulaman, telur rebus dan limau nipis atau ulaman lain yang di sukai.
LAKSA SIAM