LAKSA SIAM
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
Laksa Basah atau Kering jenis halus
1 kg Ikan Selayang
10 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 inci Halia*
2 inci Lengkuas*
2 inci Kunyit Hidup*
4 batang Serai* (2 batang dikisar, 2 batang lagi diketuk)
2 inci Belacan*
5 biji Cili Padi Hijau
5 keping Asam Gelugur
4 helai Daun Limau Purut
3 cawan Santan Pekat
Garam, Gula, dan Perasa secukupnya

ULAMAN
Taugeh
Daun Selasih
Timun, hiris memanjang
Kacang Panjang, potong panjang
Cili Padi Merah, di goreng
Bunga Kantan

CARANYA:
  1. Rebus laksa kering hingga lembut dan toskan airnya.
  2. Rebus ikan, asingkan isi dan tulangnya.
  3. Guna air rebusan ikan untuk mengisar tulang ikan dan tapis airnya.
  4. Kisar pula isi ikan dan bahan-bahan bertanda (*) hingga halus.
  5. Masukkan air tulang ikan ke dalam periuk bersama serai ketuk.  
  6. Bila mendidih, masukkan bahan kisar tadi, asam keping, daun limau purut dan air secukupnya.
  7. Masukkan santan, sentiasa kacau supaya tidak berketul.
  8. Perasakan dengan garam, gula dan bahan perasa. Kuah tidak terlalu pekat atau cair.
  9. Hidang dengan ulaman, telur rebus dan limau nipis atau ulaman lain yang di sukai.

LAKSA SIAM