SAMBAL BELACAN TUMIS
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN
8 tangkai Cili Padi Merah dan Hijau
2 tangkai Cili Merah
1 biji Tomato
2 ulas Bawang Merah
1 inci Belacan, di bakar
2 ulas Bawang Merah
1 inci Belacan, di bakar
2 sudu makan Air Asam Jawa (bancuh air panas)
Gula, garam dan perasa
Minyak untuk menumis
CARANYA:
Gula, garam dan perasa
Minyak untuk menumis
CARANYA:
- Potong kasar cili, bawang dan tomato.
- Panaskan sedikit minyak, tumis hingga layu. Toskan.
- Masuk ke dalam pengisar bersama belacan bakar.
- Kisar kasar, masukkan kembali ke dalam kuali, tumis hingga hampir kering.
- Tambah air asam jawa, garam, gula dan perasa secukupnya.
- Simpan dalam botol kaca dalam peti sejuk untuk tahan lama.
SAMBAL BELACAN TUMIS