BISTIK TELUR BERSARANG
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
2 biji Telur
1/2 sudu kecil Tepung Jagung
1 sudu besar Air
1/4 sudu teh Garam

Kuali Lebar
2 cawan Minyak
Acuan Roti Jala

CARANYA:
  1. Pecahkan telur, kocok ringan.
  2. Larutkan tepung jagung dan air.
  3. Masuk ke dalam telur dan tambah garam.
  4. Kocok hingga sebati dan tapis ke dalam acuan roti jala.
  5. Panaskan minyak dalam kuali lebar.
  6. Bila minyak betul2 panas, kirai bancuhan telur.
  7. Angkat tinggi kedudukan botol, kirai bermula dari tepi kuali hingga ke tengah.
  8. Goreng hingga bahagian tepi telur keperangan.
  9. Baru terbalik kan dan biar sedikit garing.
  10. Kemudian lipat 2 atau 4, goreng hingga garing.
  11. Angkat dan toskan minyak, hidang dengan bistik.
BAHAN BISTIK
1 cawan Isi Ayam cincang
3 ulas Bawang Putih cincang
1/2 Bawang Holland, potong dadu
1 tangkai Cili Merah, di hiris
1 cawan Sayur Campur (Frozen Mixed Vege)
1 biji Tomato, potong dadu
2 sudu makan Cili Kisar
3 sudu makan Sos Cili
3 sudu makan Sos Tomato
2 sudu makan Sos Tiram
1 sudu makan Sos Ikan
Gula, Garam dan Perasa secukupnya

CARANYA:
  1. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga naik bau.
  2. Masukkan cili kisar, tumis sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan isi ayam, tumis hingga ayam masak.
  4. Masuk sos cili, sos tomato dan sos tiram. Kacau rata. 
  5. Tambah sedikit air mengikut kepekatan yang disukai.
  6. Masukkan tomato, cili hiris dan sayuran campur.
  7. Perasakan dengan garam, gula, serbuk perasa dan sos ikan.
  8. Masak sehingga kuah agak pekat, Tuangkan ke atas telur. 

BISTIK TELUR BERSARANG