By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
2 biji Telur
1/2 sudu kecil Tepung Jagung
1 sudu besar Air
1/4 sudu teh Garam
Kuali Lebar
2 cawan Minyak
Acuan Roti Jala
CARANYA:
BAHAN-BAHAN
2 biji Telur
1/2 sudu kecil Tepung Jagung
1 sudu besar Air
1/4 sudu teh Garam
Kuali Lebar
2 cawan Minyak
Acuan Roti Jala
CARANYA:
- Pecahkan telur, kocok ringan.
- Larutkan tepung jagung dan air.
- Masuk ke dalam telur dan tambah garam.
- Kocok hingga sebati dan tapis ke dalam acuan roti jala.
- Panaskan minyak dalam kuali lebar.
- Bila minyak betul2 panas, kirai bancuhan telur.
- Angkat tinggi kedudukan botol, kirai bermula dari tepi kuali hingga ke tengah.
- Goreng hingga bahagian tepi telur keperangan.
- Baru terbalik kan dan biar sedikit garing.
- Kemudian lipat 2 atau 4, goreng hingga garing.
- Angkat dan toskan minyak, hidang dengan bistik.
1 cawan Isi Ayam cincang
3 ulas Bawang Putih cincang
1/2 Bawang Holland, potong dadu
1 tangkai Cili Merah, di hiris
1 cawan Sayur Campur (Frozen Mixed Vege)
1 biji Tomato, potong dadu
2 sudu makan Cili Kisar
3 sudu makan Sos Cili
3 sudu makan Sos Tomato
2 sudu makan Sos Tiram
1 sudu makan Sos Ikan
Gula, Garam dan Perasa secukupnya
CARANYA:
- Tumis bawang putih dan bawang holland hingga naik bau.
- Masukkan cili kisar, tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan isi ayam, tumis hingga ayam masak.
- Masuk sos cili, sos tomato dan sos tiram. Kacau rata.
- Tambah sedikit air mengikut kepekatan yang disukai.
- Masukkan tomato, cili hiris dan sayuran campur.
- Perasakan dengan garam, gula, serbuk perasa dan sos ikan.
- Masak sehingga kuah agak pekat, Tuangkan ke atas telur.
BISTIK TELUR BERSARANG