GULAI IKAN KERING KELANTAN
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
5 ekor Ikan Kering
4 cawan Santan sederhana pekat
1 biji Bawang Besar*
3 ulas Bawang Putih*
4 tangkai Cili Kering * (rendam air panas)
1 tangkai Cili Merah*
1 inci Kunyit Hidup*
3 hiris Lengkuas*
2 batang Timun, belah
2 keping Nanas, potong
4 tangkai Lada Hijau, belah 
1/4 keping Gula Melaka (Nisan)
Sedikit Garam


CARANYA:
  1. Kisar bahan bertanda* hingga halus.
  2. Masukkan ke dalam periuk bersama santan.
  3. Masak hingga mendidih, masukkan ikan kering dan nanas.
  4. Reneh seketika, masukkan timun dan cili hijau.
NOTA: 
Ikan kering dan nanas telah memberi rasa masin dan masam.  
Letak sedikit saja garam, tak perlu letak asam keping.


GULAI IKAN KERING KELANTAN