By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
5 ekor Ikan Kering
4 cawan Santan sederhana pekat
1 biji Bawang Besar*
3 ulas Bawang Putih*
4 tangkai Cili Kering * (rendam air panas)
4 tangkai Cili Kering * (rendam air panas)
1 tangkai Cili Merah*
1 inci Kunyit Hidup*
1 inci Kunyit Hidup*
3 hiris Lengkuas*
2 batang Timun, belah
2 keping Nanas, potong
4 tangkai Lada Hijau, belah
1/4 keping Gula Melaka (Nisan)
Sedikit Garam
CARANYA:
- Kisar bahan bertanda* hingga halus.
- Masukkan ke dalam periuk bersama santan.
- Masak hingga mendidih, masukkan ikan kering dan nanas.
- Reneh seketika, masukkan timun dan cili hijau.
NOTA:
Ikan kering dan nanas telah memberi rasa masin dan masam.
Letak sedikit saja garam, tak perlu letak asam keping.
GULAI IKAN KERING KELANTAN