PARU GORENG LENGKUAS
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
1 kg Paru
2 keping Asam Gelugor

BAHAN BUMBU LENGKUAS
100 gm Lengkuas
2 batang Serai - ambil bahagian putih
2 cm Halia
6 ulas bawang Merah
4 ulas bawang Putih
2 cm Kunyit Hidup
1 sudu besar biji Ketumbar
2 sudu besar Tepung Jagung
Garam, gula dan perasa secukupnya


CARANYA:
  1. Cuci paru, ramas dengan sedikit tepung gandum dan bilas hingga bersih.
  2. Rebus paru dengan sedikit garam dan asam gelugor selama 30 minit.
  3. Toskan dan simpan dalam peti sejuk semalaman supaya senang di hiris nipis.
  4. Hiris lengkuas dan serai, kemudian tumbuk hingga halus.  Peras airnya hingga kering.
  5. Guna sarung tangan plastik (untuk elakkan tangan pijar).  
  6. Tumbuk bahan2 lain hingga halus, gaul bersama dan tepung jagung
  7. Lumur pada paru yang di hiris nipis bersama sedikit garam, gula dan perasa.
  8. Perap selama 1 jam di dalam peti sejuk.
  9. Keluarkan dari peti sejuk dan asingkan bumbunya untuk di goreng berasingan.
  10. Panaskan minyak dan goreng paru hingga garing atau separuh garing.  Toskan.
  11. Goreng bumbunya pula hingga garing.  Angkat dan toskan.
  12. Hidang paru bersama bumbu lengkuas.

PARU GORENG LENGKUAS