PARU GORENG LENGKUAS
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
1 kg Paru
2 keping Asam Gelugor
BAHAN BUMBU LENGKUAS
100 gm Lengkuas
100 gm Lengkuas
2 batang Serai - ambil bahagian putih
2 cm Halia
2 cm Halia
6 ulas bawang Merah
4 ulas bawang Putih
2 cm Kunyit Hidup
1 sudu besar biji Ketumbar
1 sudu besar biji Ketumbar
2 sudu besar Tepung Jagung
Garam, gula dan perasa secukupnya
Garam, gula dan perasa secukupnya
CARANYA:
- Cuci paru, ramas dengan sedikit tepung gandum dan bilas hingga bersih.
- Rebus paru dengan sedikit garam dan asam gelugor selama 30 minit.
- Toskan dan simpan dalam peti sejuk semalaman supaya senang di hiris nipis.
- Hiris lengkuas dan serai, kemudian tumbuk hingga halus. Peras airnya hingga kering.
- Guna sarung tangan plastik (untuk elakkan tangan pijar).
- Tumbuk bahan2 lain hingga halus, gaul bersama dan tepung jagung
- Lumur pada paru yang di hiris nipis bersama sedikit garam, gula dan perasa.
- Perap selama 1 jam di dalam peti sejuk.
- Keluarkan dari peti sejuk dan asingkan bumbunya untuk di goreng berasingan.
- Panaskan minyak dan goreng paru hingga garing atau separuh garing. Toskan.
- Goreng bumbunya pula hingga garing. Angkat dan toskan.
- Hidang paru bersama bumbu lengkuas.
PARU GORENG LENGKUAS