TART KACANG TANAH / PEANUT TART
By Kak Wan @ Wan Resipi

INTI KACANG TANAH
200 gm Kacang Tanah
50 gm Mentega
25 gm Gula Perang Halus

CARANYA:
Goreng kacang tanah tanpa minyak hingga keperangan. Kisar halus.
Gaul dengan mentega dan gula hingga boleh di kepal.

BAHAN DOH:
175 gm Mentega
50 gm Peanut Butter (Halus) 
100 gm Gula Perang Halus
75 gm Gula Halus 
1 biji Telur
1 sudu teh Esen Vanila
350 gm Tepung Gandum
30 gm Tepung Jagung

Peanut Plunger Mold (25gm)

CARANYA:
1. Kacau mentega, gula, telur, peanut butter dan esen vanilla dengan senduk kayu hingga sebati.
2. Masukkan tepung sedikit2 dan uli hingga menjadi doh yang tidak melekat di jari.
3. Bahagi doh kepada 15gm setiap satu dan isikan inti kacang (4gm).
4. Kepal doh menjadi bujur dan tekan ke dalam acuan bentuk kacang tanah.
5. Oven pada suhu 140C selama 20-25 minit.

NOTA:  Untuk biskut kacang plain, boleh skip inti nya.


TART KACANG TANAH / PEANUT TART