TART NANAS JUMBO
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
125 gm Buttercup
30 gm Gula Caster
1 Kuning Telur
1/2 sudu kecil Esen Vanilla
380 gm Tepung Gandum
30 gm Tepung Jagung
BAHAN-BAHAN
125 gm Buttercup
30 gm Gula Caster
1 Kuning Telur
1/2 sudu kecil Esen Vanilla
380 gm Tepung Gandum
30 gm Tepung Jagung
Pewarna Kuning dan Hijau
Mold - Plunger Bentuk Nanas (25 gm)
Mold - Plunger Bentuk Nanas (25 gm)
Jem Nanas (10 gm) bulatkan
Doh Kuning (20 gm) dan Hijau (5 gm)
SAPUAN: Sebatikan
1 Kuning Telur
1 sudu teh Minyak
Setitis Pewarna Oren
Doh Kuning (20 gm) dan Hijau (5 gm)
SAPUAN: Sebatikan
1 Kuning Telur
1 sudu teh Minyak
Setitis Pewarna Oren
CARANYA:
- Kacau buttercup dan gula dengan senduk kayu hingga sebati.
- Masukkan telur dan esen vanilla, gaul rata.
- Tambah tepung gandum dan jagung yang di ayak.
- Gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di jari.
- Ketepikan 100 gm adunan dan adun pewarna hijau untuk daun.
- Baki adunan di adun dengan pewarna kuning dan sedikit oren.
- Lekatkan adunan hijau pada bahagian daun.
- Isi doh kuning dengan jem nanas dan masukkan ke dalam mold.
- Tekan dan keluarkan dari mold. Sapu nipis dengan kuning telur
- Susun di atas loyang yang di alas baking paper.
- Tabur sedikit tepung pada mold supaya doh tidak melekat.
- Oven pada suhu 160C selama 20-25 minit.
TART NANAS JUMBO