TELUR ITIK MASAK LEMAK BELIMBING BULUH
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
5 biji Telur Itik
2 batang Serai, di titik
10 biji Belimbing Buluh, belah dua, jangan putus
1 liter Santan
Garam dan Gula secukupnya
1 helai Daun Kunyit, di hiris

BAHAN KISAR
4 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
2 cm Lengkuas
5 cm Kunyit hidup
2 tangkai Cili Merah
8 tangkai Cili Padi


CARANYA:
  1. Dalam periuk, masukkan bahan kisar, sedikit air dan santan.
  2. Masak hingga mendidih, pecahkan telur satu persatu.
  3. Reneh hingga telur masak baru di kacau perlahan-lahan.
  4. Masukkan belimbing dan daun kunyit.
  5. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.

TELUR ITIK MASAK LEMAK BELIMBING BULUH