TENGGIRI MASAK CUKA
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
4 keping Ikan Tenggiri
1 sudu teh Serbuk Kunyit
2 sudu besar Cuka
1/2 cawan Air
1 sudu kecil Garam
1 sudu besar Gula
1/2 inci Halia, hiris halus
7 ulas Bawang Merah kecil
5 ulas Bawang Putih
Segengam Cili Padi Kampung
1 biji Tomato, belah 4

REMPAH TUMIS
1 batang Kayu Manis
1 kuntum Bunga Lawang
2 biji Pelaga
4 kuntum Cengkih
1 sudu besar Biji Sawi


CARANYA:
  1. Lumur ikan dengan sedikit kunyit dan garam.
  2. Goreng jangan terlalu garing supaya tidak keras. Angkat dan toskan.
  3. Panaskan sedikit minyak, tumis rempah kasar dan biji sawi sebentar.
  4. Masukkan halia, bawang putih dan bawang merah. Tumis hingga naik bau.
  5. Masukkan serbuk kunyit, kacau rata.
  6. Masukkan cuka dan air. Masak hingga mendidih.
  7. Masukkan ikan, cili padi dan tomato.  Reneh sebentar.
  8. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Rasakan masam dan manis.

TENGGIRI MASAK CUKA