TENGGIRI MASAK CUKA
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
4 keping Ikan Tenggiri
1 sudu teh Serbuk Kunyit
BAHAN-BAHAN
4 keping Ikan Tenggiri
1 sudu teh Serbuk Kunyit
2 sudu besar Cuka
1/2 cawan Air
1/2 cawan Air
1 sudu kecil Garam
1 sudu besar Gula
1 sudu besar Gula
1/2 inci Halia, hiris halus
7 ulas Bawang Merah kecil
5 ulas Bawang Putih
Segengam Cili Padi Kampung
1 biji Tomato, belah 4
REMPAH TUMIS
1 batang Kayu Manis
1 kuntum Bunga Lawang
2 biji Pelaga
4 kuntum Cengkih
1 sudu besar Biji Sawi
1 kuntum Bunga Lawang
2 biji Pelaga
4 kuntum Cengkih
1 sudu besar Biji Sawi
- Lumur ikan dengan sedikit kunyit dan garam.
- Goreng jangan terlalu garing supaya tidak keras. Angkat dan toskan.
- Panaskan sedikit minyak, tumis rempah kasar dan biji sawi sebentar.
- Masukkan halia, bawang putih dan bawang merah. Tumis hingga naik bau.
- Masukkan serbuk kunyit, kacau rata.
- Masukkan cuka dan air. Masak hingga mendidih.
- Masukkan ikan, cili padi dan tomato. Reneh sebentar.
- Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Rasakan masam dan manis.
TENGGIRI MASAK CUKA