THAI SUPER MOIST BUTTER CAKE
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
250 gm Mentega Asli (Pure Butter)
210 gm Gula Halus
5 biji Telur gred A
1 sudu besar Vanilla Ekstrak/Esen
120 ml Susu Cair
300 gm Tepung Gandum
1 sudu besar Baking Powder

Loyang 8in - alas dengan kertas baking


CARANYA:
  1. Kocok ringan telur dan vanilla.  Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula dengan kelajuan tinggi hingga hingga kembang, gebu dan putih.
  3. Tukar pada kelajuan sederhana, tuang bancuhan telur sedikit2 dan putar sebati.
  4. Masuk tepung berselang seli dengan susu cair.
  5. Putar hingga adunan menjadi licin dan berkilat.
  6. Tuang ke dalam loyang dan ratakan.
  7. Oven api atas bawah pada suhu rendah 120C - 140C selama 60 minit. (bergantung pada oven)
  8. Pada 5 minit terakhir tukar api atas saja, dan oven hingga permukaan kek keemasan.
  9. Setelah keluar dari oven terus sisipkan tepi kek dengan spatula.
  10. Alihkan kek di atas papan kek yang di alas plastik wrap.
  11. Keluarkan kertas baking dan ambil sekeping lagi papan kek dan terbalikkan permukaan kek ke atas.
  12. Bungkus kek dengan plastik wrap ketika masih suam untuk mengekalkan kelembaban kek.
  13. Simpan dalam peti sejuk selama 6 jam atau semalaman sebelum di potong.

THAI SUPER MOIST BUTTER CAKE