THAI SUPER MOIST BUTTER CAKE
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
250 gm Mentega Asli (Pure Butter)
210 gm Gula Halus
5 biji Telur gred A
1 sudu besar Vanilla Ekstrak/Esen
120 ml Susu Cair
300 gm Tepung Gandum
1 sudu besar Baking Powder
BAHAN-BAHAN
250 gm Mentega Asli (Pure Butter)
210 gm Gula Halus
5 biji Telur gred A
1 sudu besar Vanilla Ekstrak/Esen
120 ml Susu Cair
300 gm Tepung Gandum
1 sudu besar Baking Powder
Loyang 8in - alas dengan kertas baking
CARANYA:
- Kocok ringan telur dan vanilla. Ketepikan.
- Putar mentega dan gula dengan kelajuan tinggi hingga hingga kembang, gebu dan putih.
- Tukar pada kelajuan sederhana, tuang bancuhan telur sedikit2 dan putar sebati.
- Masuk tepung berselang seli dengan susu cair.
- Putar hingga adunan menjadi licin dan berkilat.
- Tuang ke dalam loyang dan ratakan.
- Oven api atas bawah pada suhu rendah 120C - 140C selama 60 minit. (bergantung pada oven)
- Pada 5 minit terakhir tukar api atas saja, dan oven hingga permukaan kek keemasan.
- Setelah keluar dari oven terus sisipkan tepi kek dengan spatula.
- Alihkan kek di atas papan kek yang di alas plastik wrap.
- Keluarkan kertas baking dan ambil sekeping lagi papan kek dan terbalikkan permukaan kek ke atas.
- Bungkus kek dengan plastik wrap ketika masih suam untuk mengekalkan kelembaban kek.
- Simpan dalam peti sejuk selama 6 jam atau semalaman sebelum di potong.
THAI SUPER MOIST BUTTER CAKE