HALAL NYONYA CHANG
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN INTI AYAM:
2 cawan Isi Ayam cincang
2 sudu besar Kicap Cair
1 sudu besar Kicap Pekat
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
10 ulas Bawang Merah, cincang
4 ulas Bawang Putih, cincang
5-6 Cendawan Shitake, rendam semalaman, potong kiub
3 sudu besar Udang Kering, rendam dan cincang 
2 sudu besar Biji Ketumbar
1 sudu besar Jintan Manis
1/2 cawan Halwa Kundur, cincang 
Garam dan Perasa secukupnya
1/4 cawan minyak untuk menumis

BAHAN PULUT:
3 cawan Beras Pulut, rendam semalaman
6 ulas Bawang Merah, cincang 
4 ulas Bawang Putih, cincang  
2 sudu besar Udang Kering, rendam dan cincang 
2 sudu kecil Garam
1/2 cawan Air Bunga Telang
1 cawan Air
1/4 cawan Minyak untuk menumis

BAHAN SAMPINGAN - Kuning Telur Masin, belah 2, Buah Berangan Rebus (Optional)

UNTUK MEMBUNGKUS - 30 keping Daun Buluh 
Cuci dan rendam semalaman.  Buang air rendaman dan rebus selama 15 minit.
Tos dan lap, tutup dengan kain basah supaya tidak kering.


CARA MENYEDIAKAN INTI:
  1. Perap isi ayam dengan serbuk lada putih, kicap cair dan kicap pekat. Gaul rata.
  2. Sangai tanpa minyak, biji ketumbar dan jintan manis hingga naik bau.  Kisar kering hingga halus.
  3. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan putih hingga kekuningan. 
  4. Masukkan ketumbar dan jintan kisar, gaul rata.
  5. Masukkan isi ayam, udang kering, cendawan dan halwa kundur.
  6. Gaul rata dan masak hingga inti hampir kering.
  7. Perasakan dengan garam, serbuk perasa dan serbuk lada putih.
CARA MENYEDIAKAN PULUT:
  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan putih hingga kekuningan.
  2. Masukkan udang kering dan tumis hingga naik bau.
  3. Masukkan beras yang telah di tos dan gaul rata.
  4. Keluarkan 2/3 beras dan tinggalkan 1/3 lagi dalam kuali.  
  5. Campur 1/3 beras tadi dengan 1/2 cawan air bunga telang.  Gaul rata.
  6. Masak dengan api perlahan hingga airnya kering. Ketepikan.
  7. Campur 2/3 beras dengan 1 cawan air.  Gaul rata.
  8. Masak dengan api perlahan hingga air keringnya.  Ketepikan.

CARA MEMBUNGKUS
  1. Guna 2 keping daun buluh, lipat bentuk kon dan isikan pulut putih, tekan padat.
  2. Letak 1 sudu besar inti ayam, 1/2 telur masin dan tutup dengan pulut bunga telang.
  3. Tekan padat, tutup daun dan ikat dengan tali.
  4. Rebus atau kukus selama 2-3 jam hingga masak.
  5. Gantung nyonya chang untuk mengeluarkan lebihan air.

HALAL NYONYA CHANG