HALAL NYONYA CHANG
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN INTI AYAM:
2 cawan Isi Ayam cincang
BAHAN INTI AYAM:
2 cawan Isi Ayam cincang
2 sudu besar Kicap Cair
1 sudu besar Kicap Pekat
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
10 ulas Bawang Merah, cincang
4 ulas Bawang Putih, cincang
5-6 Cendawan Shitake, rendam semalaman, potong kiub
3 sudu besar Udang Kering, rendam dan cincang
2 sudu besar Biji Ketumbar
1 sudu besar Jintan Manis
10 ulas Bawang Merah, cincang
4 ulas Bawang Putih, cincang
5-6 Cendawan Shitake, rendam semalaman, potong kiub
3 sudu besar Udang Kering, rendam dan cincang
2 sudu besar Biji Ketumbar
1 sudu besar Jintan Manis
1/2 cawan Halwa Kundur, cincang
Garam dan Perasa secukupnya
1/4 cawan minyak untuk menumis
BAHAN PULUT:
3 cawan Beras Pulut, rendam semalaman
6 ulas Bawang Merah, cincang
4 ulas Bawang Putih, cincang
2 sudu besar Udang Kering, rendam dan cincang
2 sudu kecil Garam
1/2 cawan Air Bunga Telang
BAHAN PULUT:
3 cawan Beras Pulut, rendam semalaman
6 ulas Bawang Merah, cincang
4 ulas Bawang Putih, cincang
2 sudu besar Udang Kering, rendam dan cincang
2 sudu kecil Garam
1/2 cawan Air Bunga Telang
1 cawan Air
1/4 cawan Minyak untuk menumis
BAHAN SAMPINGAN - Kuning Telur Masin, belah 2, Buah Berangan Rebus (Optional)
UNTUK MEMBUNGKUS - 30 keping Daun Buluh
UNTUK MEMBUNGKUS - 30 keping Daun Buluh
Cuci dan rendam semalaman. Buang air rendaman dan rebus selama 15 minit.
Tos dan lap, tutup dengan kain basah supaya tidak kering.
CARA MENYEDIAKAN INTI:
- Perap isi ayam dengan serbuk lada putih, kicap cair dan kicap pekat. Gaul rata.
- Sangai tanpa minyak, biji ketumbar dan jintan manis hingga naik bau. Kisar kering hingga halus.
- Panaskan minyak, tumis bawang merah dan putih hingga kekuningan.
- Masukkan ketumbar dan jintan kisar, gaul rata.
- Masukkan isi ayam, udang kering, cendawan dan halwa kundur.
- Gaul rata dan masak hingga inti hampir kering.
- Perasakan dengan garam, serbuk perasa dan serbuk lada putih.
CARA MENYEDIAKAN PULUT:
- Panaskan minyak, tumis bawang merah dan putih hingga kekuningan.
- Masukkan udang kering dan tumis hingga naik bau.
- Masukkan beras yang telah di tos dan gaul rata.
- Keluarkan 2/3 beras dan tinggalkan 1/3 lagi dalam kuali.
- Campur 1/3 beras tadi dengan 1/2 cawan air bunga telang. Gaul rata.
- Masak dengan api perlahan hingga airnya kering. Ketepikan.
- Campur 2/3 beras dengan 1 cawan air. Gaul rata.
- Masak dengan api perlahan hingga air keringnya. Ketepikan.
CARA MEMBUNGKUS
- Guna 2 keping daun buluh, lipat bentuk kon dan isikan pulut putih, tekan padat.
- Letak 1 sudu besar inti ayam, 1/2 telur masin dan tutup dengan pulut bunga telang.
- Tekan padat, tutup daun dan ikat dengan tali.
- Rebus atau kukus selama 2-3 jam hingga masak.
- Gantung nyonya chang untuk mengeluarkan lebihan air.
HALAL NYONYA CHANG