JERUK BUAH SETUL
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
1 kg Buah Setul
1 liter Air
3 keping Gula Melaka
1 cawan Gula Pasir
1 sudu besar Garam
10 tangkai Cili Kering, rebus dan kisar
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
1 kg Buah Setul
1 liter Air
3 keping Gula Melaka
1 cawan Gula Pasir
1 sudu besar Garam
10 tangkai Cili Kering, rebus dan kisar
CARANYA:
- Kupas dan kelar2 kan buah setul. Rendam dalam air bercampur garam semalaman.
- Masukkan ke dalam periuk, air, gula, garam dan cili kisar.
- Masak hingga mendidih.
- Masukkan buah setul dalam bekas dan tuang kuah jeruk hingga menutupi buah.
- Simpan 2 hari di dalam peti sejuk hingga jeruk meresap.
- Lebih lama di simpan lebih sedap.
JERUK BUAH SETUL