MI SHELLOUTLICIOUS
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
2 paket Mi Segera
2 ekor Ketam Bunga
5 ekor Udang Besar
5 ekor Sotong
1/2 kg Lala dan Tiram 
1 biji Lemon di hiris
1 biji Jagung, potong 
1/4 Brocolli di celur
Tomato Ceri

BAHAN-BAHAN TUMIS:
1 biji Bawang Besar
5 biji Bawang Putih
3 tangkai Daun Kari
3 sudu besar Pes Cili
1 sudu besar Pes Udang Kering 
2 sudu besar Serbuk Cili Kasar
3 sudu makan Sos Tiram
2 sudu makan Sos Tomato
1/2 tin Susu Sejat
1 1/2 cawan Air Rebusan Seafood
3 sudu besar Mentega
Garam, gula melaka dan serbuk perasa secukupnya

CARA MEMASAK:
  1. Rebus Mi mengikut arahan di paket dan toskan.
  2. Gaul bersama perencahnya dan ketepikan.
  3. Didihkan air, rebus jagung dan brocolli hingga lembut, tos dan masukkan dalam air ais.
  4. Bersihkan semua makanan laut dan rebus hingga masak. Ketepikan.
  5. Cincang atau kisar bawang besar, bawang putih dan udang kering hingga halus.
  6. Panaskan mentega, tumis bawang, udang kering dan daun kari hingga garing.
  7. Masukkan pes cili, serbuk cili, sos tiram dan sos tomato.
  8. Kacau rata dan masukkan susu sejat, air rebusan seafood, gula, garam dan perasa.
  9. Tumis hingga pecah minyak 
  10. Masukkan seafood yang direbus tadi bersama jagung dan brokoli yang telah dicelur.
  11. Gaul rata hingga bersalut semuanya.
  12. Hidang Mi bersama Shellout dan sosnya.
  13. Perah jus limau untuk rasa yang lebih segar.

MI SHELLOUTLICIOUS