MI SHELLOUTLICIOUS
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
2 paket Mi Segera
2 ekor Ketam Bunga
5 ekor Udang Besar
5 ekor Sotong
1/2 kg Lala dan Tiram
1 biji Lemon di hiris
1 biji Jagung, potong
1/4 Brocolli di celur
Tomato Ceri
BAHAN-BAHAN TUMIS:
1 biji Bawang Besar
5 biji Bawang Putih
3 tangkai Daun Kari
3 sudu besar Pes Cili
1 sudu besar Pes Udang Kering
2 sudu besar Serbuk Cili Kasar
3 sudu makan Sos Tiram
2 sudu makan Sos Tomato
1/2 tin Susu Sejat
1 1/2 cawan Air Rebusan Seafood
3 sudu besar Mentega
Garam, gula melaka dan serbuk perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
- Rebus Mi mengikut arahan di paket dan toskan.
- Gaul bersama perencahnya dan ketepikan.
- Didihkan air, rebus jagung dan brocolli hingga lembut, tos dan masukkan dalam air ais.
- Bersihkan semua makanan laut dan rebus hingga masak. Ketepikan.
- Cincang atau kisar bawang besar, bawang putih dan udang kering hingga halus.
- Panaskan mentega, tumis bawang, udang kering dan daun kari hingga garing.
- Masukkan pes cili, serbuk cili, sos tiram dan sos tomato.
- Kacau rata dan masukkan susu sejat, air rebusan seafood, gula, garam dan perasa.
- Tumis hingga pecah minyak
- Masukkan seafood yang direbus tadi bersama jagung dan brokoli yang telah dicelur.
- Gaul rata hingga bersalut semuanya.
- Hidang Mi bersama Shellout dan sosnya.
- Perah jus limau untuk rasa yang lebih segar.
MI SHELLOUTLICIOUS