PUDING KASTARD LABU
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
2 biji Labu Kecil (Labu Jepun)

KASTARD:
2 biji Telur Grade B
100 gm Gula Perang
125 ml Santan KARA
1/4 sudu teh Garam
Isi Labu yang di ketepikan *

PUDING:
200 ml Air
1 sudu kecil Serbuk Agar-Agar

CARANYA:
  1. Cuci dan kukus labu selama 20-25 minit hingga lembut.
  2. Sejukkan dahulu, potong bahagian atas labu dan keluarkan biji nya.
  3. Korek isi labu dan ketepikan untuk di campur dalam adunan kastard.
  4. Satukan isi labu, gula perang, telur, santan dan garam dalam pengisar.
  5. Kisar hingga halus dan tapis. Keluarkan buih2 yang terapung.
  6. Di dalam periuk, masak serbuk agar-agar bersama air, kacau rata.
  7. Tuang adunan kastard, masak dengan api perlahan hingga mendidih.
  8. Sentiasa mengacau supaya adunan licin dan tidak berketul.
  9. Tuang adunan ke dalam labu hingga penuh dan sejukkan hingga mengeras.
  10. Boleh di hidang begitu saja atau bersama sos santan.

SOS SANTAN
1 cawan Santan KARA
1 cawan Air
1/2 sudu teh Garam
1 sudu besar Tepung Beras, larutkan dengan sedikit air.

Masak santan, air dan garam dengan api perlahan hingga mendidih.
Masukkan bancuhan tepung beras dan kacau hingga sos menjadi pekat.


PUDING KASTARD LABU