TOMYAM KERING SEAFOOD
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN
Seafood (Sotong, Udang Galah, Kepah, Ketam)
BAHAN-BAHAN
Seafood (Sotong, Udang Galah, Kepah, Ketam)
BAHAN TOMYAM
3 sudu besar Pes Cili Thai
2 sudu besar Cili Kering Kisar
2 batang Serai, hiris nipis
3 hiris Lengkuas, hiris halus
5 ulas Bawang Putih, hiris halus
1 labu Bawang Besar, potong baji
2-3 tangkai Cili Padi, hiris
3 helai Daun Limau Purut, buang urat daun
1 sudu besar Kicap Sotong
2 sudu besar Jus Limau Nipis
2 sudu besar Susu Sejat
1 mangkuk Air Rebusan Seafood*
Sedikit garam
Minyak untuk menumis
GANISH - Tomato Ceri dan Daun Ketumbar
CARANYA:
- Celur seafood berasingan dengan secubit garam dan toskan. Simpan 1 mangkuk air rebusan.
- Panaskan minyak, tumis serai, lengkuas, bawang putih hingga kekuningan.
- Masukkan bawang besar, cili padi dan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan pes cili thai, air rebusan seafood, jus limau dan kicap sotong.
- Masak hingga mendidih, tambah susu sejat dan sedikit garam.
- Masukkan semua seafood yang di celur tadi, tomato ceri dan gaul rata.
- Tabur dengan daun ketumbar, sedia di hidangkan.
TOMYAM KERING SEAFOOD