TOMYAM KERING SEAFOOD
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
Seafood (Sotong, Udang Galah, Kepah, Ketam)

BAHAN TOMYAM
3 sudu besar Pes Cili Thai
2 sudu besar Cili Kering Kisar
2 batang Serai, hiris nipis
3 hiris Lengkuas, hiris halus
5 ulas Bawang Putih, hiris halus
1 labu Bawang Besar, potong baji
2-3 tangkai Cili Padi, hiris
3 helai Daun Limau Purut, buang urat daun
1 sudu besar Kicap Sotong
2 sudu besar Jus Limau Nipis
2 sudu besar Susu Sejat
1 mangkuk Air Rebusan Seafood*
Sedikit garam
Minyak untuk menumis

GANISH - Tomato Ceri dan Daun Ketumbar


CARANYA:
  1. Celur seafood berasingan dengan secubit garam dan toskan.  Simpan 1 mangkuk air rebusan.
  2. Panaskan minyak, tumis serai, lengkuas, bawang putih hingga kekuningan.
  3. Masukkan bawang besar, cili padi dan cili kisar.  Tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan pes cili thai, air rebusan seafood, jus limau dan kicap sotong.
  5. Masak hingga mendidih, tambah susu sejat dan sedikit garam.
  6. Masukkan semua seafood yang di celur tadi, tomato ceri dan gaul rata.
  7. Tabur dengan daun ketumbar, sedia di hidangkan.

TOMYAM KERING SEAFOOD