UDANG BELON ALA THAI
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
BAHAN-BAHAN:
300 gm Udang atau Sotong
3/4 cawan Tepung Jagung
1/4 cawan Tepung Gandum
1 sudu kecil Serbuk Penaik (Baking Powder)
1 sudu kecil Garam
3 sudu besar Air
3 biji Putih Telur
1/4 cawan Minyak
CARANYA:
- Buang kulit udang, tinggalkan bahagian ekornya. Cungkil kotoran udang dengan pencungkil gigi.
- Cuci dan toskan hingga kering.
- Satukan tepung, serbuk penaik, garam, putih telur dan minyak, kacau hingga sebati.
- Masukkan air sedikit2 hingga mendapat bancuhan yang tidak terlalu pekat atau cair.
- Celup udang dalam bancuhan tepung hingga melekat dan bersalut rata.
- Goreng dalam minyak yang panas hingga gelembung dan keemasan.
- Angkat dan toskan. Hidang dengan sos cili.
2 cawan Air
10 tangkai Cili Padi, kisar kasar
3 ulas Bawang Putih, kisar kasar
CARANYA:
1/2 sudu besar Serbuk Cili Kasar
6 sudu besar Gula Pasir
1 1/2 sudu teh Garam
2 sudu besar Cuka
Bancuhan Tepung Jagung (1 sudu besar Tepung Jagung + 2 sudu besar Air), larutkan
CARANYA:
- Satukan semua bahan sos, kecuali bancuhan tepung jagung.
- Masak hingga mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung, masak hingga kental dan berkilat.
UDANG BELON ALA THAI