UDANG BELON ALA THAI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
300 gm Udang atau Sotong
3/4 cawan Tepung Jagung
1/4 cawan Tepung Gandum
1 sudu kecil Serbuk Penaik (Baking Powder)
1 sudu kecil Garam
3 sudu besar Air
3 biji Putih Telur
1/4 cawan Minyak

CARANYA:
  1. Buang kulit udang, tinggalkan bahagian ekornya. Cungkil kotoran udang dengan pencungkil gigi. 
  2. Cuci dan toskan hingga kering.
  3. Satukan tepung, serbuk penaik, garam, putih telur dan minyak, kacau hingga sebati.
  4. Masukkan air sedikit2 hingga mendapat bancuhan yang tidak terlalu pekat atau cair.
  5. Celup udang dalam bancuhan tepung hingga melekat dan bersalut rata.
  6. Goreng dalam minyak yang panas hingga gelembung dan keemasan.
  7. Angkat dan toskan. Hidang dengan sos cili.

SOS CILI THAI:
2 cawan Air
10 tangkai Cili Padi, kisar kasar
3 ulas Bawang Putih, kisar kasar
1/2 sudu besar Serbuk Cili Kasar
6 sudu besar Gula Pasir
1 1/2 sudu teh Garam
2 sudu besar Cuka 

Bancuhan Tepung Jagung (1 sudu besar Tepung Jagung + 2 sudu besar Air), larutkan

CARANYA:
  1. Satukan semua bahan sos, kecuali bancuhan tepung jagung.
  2. Masak hingga mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung,  masak hingga kental dan berkilat.

UDANG BELON ALA THAI