AYAM MASAK HIJAU TEMPOYAK
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
500 gm ayam, potong
2 sudu besar Tempoyak
1/2 cawan Petai
1 Asam Keping
1 helai Daun Kunyit, hiris halus
Gula dan Garam 
1/2 cawan Minyak untuk menumis

BAHAN KISAR:
4 tangkai Cili Hijau
10 tangkai Cili Padi Hijau
4 ulas Bawang Putih
6 ulas Bawang Merah


CARANYA:
  1. Cuci ayam dan gaul dengan sedikit serbuk kunyit, serbuk cili dan garam.  Goreng hingga keperangan.  Ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik minyak.  Masukkan air secukupnya dan tempoyak, masak hingga mendidih.
  3. Masukkan petai dan asam keping, tambah sedikit air jika pekat.  Tambah garam dan gula secukupnya.
  4. Masukkan ayam yang di goreng tadi dan gaul hingga rata.

AYAM MASAK HIJAU TEMPOYAK