AYAM MASAK HIJAU TEMPOYAK
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN:
500 gm ayam, potong
2 sudu besar Tempoyak
1/2 cawan Petai
1 Asam Keping
1 helai Daun Kunyit, hiris halus
Gula dan Garam
1/2 cawan Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR:
4 tangkai Cili Hijau
10 tangkai Cili Padi Hijau
4 ulas Bawang Putih
6 ulas Bawang Merah
CARANYA:
- Cuci ayam dan gaul dengan sedikit serbuk kunyit, serbuk cili dan garam. Goreng hingga keperangan. Ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik minyak. Masukkan air secukupnya dan tempoyak, masak hingga mendidih.
- Masukkan petai dan asam keping, tambah sedikit air jika pekat. Tambah garam dan gula secukupnya.
- Masukkan ayam yang di goreng tadi dan gaul hingga rata.
AYAM MASAK HIJAU TEMPOYAK