KASTARD KEK TART
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN PASTRI TART:
BAHAN PASTRI TART:
170 gm Mentega
240 gm Tepung Gandum
2 sudu besar Gula Icing
1 biji Kuning Telur
1 sudu besar Air Sejuk (dari peti sejuk)
2 Acuan Tart / Pie 6 in - loose base tin
CARANYA:
- Gaul mentega, tepung dan gula icing dengan hujung jari menjadi seperti serbuk roti.
- Masukkan kuning telur dan air sejuk dan uli menjadi doh yang lembut.
- Bungkus doh dengan plastik wrap dan rehatkan selama 2-3 jam atau semalaman dalam peti sejuk.
KRIM KASTARD:
250 ml Susu Full Cream
70 gm Gula Pasir
3 Kuning Telur
30 gm Tepung Jagung
70 gm Gula Pasir
3 Kuning Telur
30 gm Tepung Jagung
10 gm Tepung Kastard
15 gm Mentega
1 sudu kecil Esen Vanilla
Secubit Garam
CARANYA:
- Panaskan susu, garam dan esen vanilla dalam periuk (jangan sampai mendidih)
- Dalam bekas lain, whisk kuning telur dan gula hingga sebati.
- Masukkan tepung kastard dan tepung jagung yang di ayak dan whisk hingga rata.
- Ambil 2 senduk susu panas dan tuang ke dalam bancuhan tepung dan kacau rata.
- Tapis dan masukkan semula ke dalam periuk yang berisi susu panas di atas dapur.
- Masak dengan api sederhana, bila mula mendidih dan meletup2, tutup api.
- Angkat dan masukkan mentega, kacau hingga sebati.
- Tuang dalam bekas dan tutup rapat permukaan krim dengan plastik wrap.
- Biarkan krim sejuk dahulu sebelum di simpan dalam peti sejuk.
ADUNAN KEK:
60 gm Mentega
60 gm Mentega
60 gm Gula Halus
2 biji Telur A
120 gm Tepung Gandum
8 gm Baking Powder
CARANYA:
- Putar mentega dan gula hingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu dan putar hingga sebati.
- Masukkan tepung dan baking powder yang di ayak.
- Putar hingga sebati, masukkan adunan ke dalam piping bag.
CARANYA MEMBUATNYA:
- Keluarkan doh pastry dari peti sejuk dan uli kembali.
- Kemudian canai dan isikan dalam acuan pai atau tart yang di oles sedikit mentega.
- Cucuk dasar nya dengan garpu di beberapa tempat.
- Keluarkan krim kastard dari peti sejuk dan whisk kembali hingga lembut dan berkrim.
- Isikan dalam piping bag dan gunting sedikit muncungnya.
- Picit kastard 3/4 penuh ke atas dasar pai dan ratakan dengan spatula.
- Simpan sedikit baki kastard untuk menghias.
- Picit adunan kek ke atas krim kastard dan ratakan dengan spatula.
- Picit lebihan krim kastard untuk hiasan di atas kek.
- Oven pada suhu 175C selama 45 minit di rak bawah api atas bawah sehingga kek keemasan.
KASTARD KEK TART