KASTARD KEK TART
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN PASTRI TART:
170 gm Mentega
240 gm Tepung Gandum
2 sudu besar Gula Icing
1 biji Kuning Telur
1 sudu besar Air Sejuk (dari peti sejuk)

2 Acuan Tart / Pie 6 in - loose base tin

CARANYA:
  1. Gaul mentega, tepung dan gula icing dengan hujung jari menjadi seperti serbuk roti.
  2. Masukkan kuning telur dan air sejuk dan uli menjadi doh yang lembut.
  3. Bungkus doh dengan plastik wrap dan rehatkan selama 2-3 jam atau semalaman dalam peti sejuk.

KRIM KASTARD:
250 ml Susu Full Cream
70 gm Gula Pasir
3 Kuning Telur
30 gm Tepung Jagung
10 gm Tepung Kastard
15 gm Mentega
1 sudu kecil Esen Vanilla
Secubit Garam

CARANYA:
  1. Panaskan susu, garam dan esen vanilla dalam periuk (jangan sampai mendidih) 
  2. Dalam bekas lain, whisk kuning telur dan gula hingga sebati.
  3. Masukkan tepung kastard dan tepung jagung yang di ayak dan whisk hingga rata.
  4. Ambil 2 senduk susu panas dan tuang ke dalam bancuhan tepung dan kacau rata.
  5. Tapis dan masukkan semula ke dalam periuk yang berisi susu panas di atas dapur.
  6. Masak dengan api sederhana, bila mula mendidih dan meletup2, tutup api.
  7. Angkat dan masukkan mentega, kacau hingga sebati.
  8. Tuang dalam bekas dan tutup rapat permukaan krim dengan plastik wrap. 
  9. Biarkan krim sejuk dahulu sebelum di simpan dalam peti sejuk.

ADUNAN KEK:
60 gm Mentega 
60 gm Gula Halus
2 biji Telur A
120 gm Tepung Gandum
8 gm Baking Powder

CARANYA:
  1. Putar mentega dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan baking powder yang di ayak.
  4. Putar hingga sebati, masukkan adunan ke dalam piping bag.

CARANYA MEMBUATNYA:
  1. Keluarkan doh pastry dari peti sejuk dan uli kembali.
  2. Kemudian canai dan isikan dalam acuan pai atau tart yang di oles sedikit mentega.
  3. Cucuk dasar nya dengan garpu di beberapa tempat.
  4. Keluarkan krim kastard dari peti sejuk dan whisk kembali hingga lembut dan berkrim.
  5. Isikan dalam piping bag dan gunting sedikit muncungnya.
  6. Picit kastard 3/4 penuh ke atas dasar pai dan ratakan dengan spatula.
  7. Simpan sedikit baki kastard untuk menghias.
  8. Picit adunan kek ke atas krim kastard dan ratakan dengan spatula.
  9. Picit lebihan krim kastard untuk hiasan di atas kek.
  10. Oven pada suhu 175C selama 45 minit di rak bawah api atas bawah sehingga kek keemasan.

KASTARD KEK TART