KEMBUNG GORENG SAMBAL TOMATO
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
2 ekor Ikan Kembung

BAHAN KISAR:
10 tangkai Cili Kering, rendam air panas*
2 biji Tomato, buang biji*
5 ulas Bawang Merah*
3 ulas Bawang Putih*
1 sudu besar Udang Kering*
2 sudu besar Sos Tomato
1 sudu kecil Belacan
1/2 cawan Minyak untuk menumis
Garam dan Gula secukup rasa

CARANYA:
  1. Gaul ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.  Goreng hingga garing.
  2. Kisar bahan bertanda * hingga halus.  Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan belacan hingga pecah minyak.  Masukkan sos tomato dan perasakan dengan gula dan garam secukupnya.  Tambah sedikit air jika kuah terlalu pekat.  Tuang ke atas ikan.

KEMBUNG GORENG SAMBAL TOMATO