By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
BAHAN-BAHAN:
200 gm Kunafa Filo Pastry (boleh di beli di Pasaraya)
80 gm Mentega Cair
80 gm Mentega Cair
FILLING CHEESE: (Satukan dan gaul rata)
120 gm Mozzarella Cheese
120 gm Mozzarella Cheese
30 gm Greek Yogurt
SIRAP GULA:
1 cawan Gula
1/2 cawan Air
1/2 sudu teh Jus Lemon
1/2 cawan Air
1/2 sudu teh Jus Lemon
GARNISH: Kacang Pistachious, Rose Kering
Acuan Muffin - di oles mentega
CARANYA:
- Masak air dan gula hingga mendidih dan hampir pekat. Angkat dan masukkan jus lemon. Ketepikan.
- Leraikan Kunafa Filo Pastry dan gunting pendek2. Gaul dengan mentega cair hingga rata.
- Isikan setengah pastry ke dalam acuan, tekan2 sedikit. Tabur dengan Mozzarella Cheese dan tutup dengan pastry hingga penuh dan padatkan. Oven pada suhu 180C selama 15 minit.
- Setelah sejuk, siram dengan sirap gula dan taburan kacang pistachious dan rose kering.
KUNAFA CHEESE