MASAK LEMAK TEMPOYAK PUCUK UBIKAYU
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
BAHAN-BAHAN:
2 ikat Pucuk Ubi, buang tangkai, hiris halus
1/2 cawan Isi Petai
2 helai Daun Kunyit, hiris halus
2-3 sudu besar Tempoyak2 helai Daun Kunyit, hiris halus
1 cawan Santan Pekat
2 cawan Air
2 sudu besar Ikan Bilis
2 batang Serai, di ketuk
1 Asam Keping
8 ekor Udang - optional
Garam dan Gula secukup rasa
1/2 cawan Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR:
10 tangkai Cili Padi Hijau dan Merah
8 ulas Bawang Merah
3 ulas Bawang Putih
1 inci Kunyit Hidup
8 ulas Bawang Merah
3 ulas Bawang Putih
1 inci Kunyit Hidup
CARA MENYEDIAKAN:
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan tempoyak, kacau hingga sebati. Tambah air secukupnya, santan, asam keping, ikan bilis, petai dan pucuk ubi.
- Masak hingga pucuk ubi lembut. Masukkan udang, masak hingga udang berubah warna kemerahan.
- Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
MASAK LEMAK TEMPOYAK PUCUK UBIKAYU