MASAK LEMAK TEMPOYAK PUCUK UBIKAYU
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
2 ikat Pucuk Ubi, buang tangkai, hiris halus 
1/2 cawan Isi Petai
2 helai Daun Kunyit, hiris halus
2-3 sudu besar Tempoyak
1 cawan Santan Pekat
2 cawan Air
2 sudu besar Ikan Bilis
2 batang Serai, di ketuk
1 Asam Keping
8 ekor Udang - optional
Garam dan Gula secukup rasa
1/2 cawan Minyak untuk menumis

BAHAN KISAR:
10 tangkai Cili Padi Hijau dan Merah
8 ulas Bawang Merah
3 ulas Bawang Putih
1 inci Kunyit Hidup


CARA MENYEDIAKAN:
  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.  Masukkan tempoyak, kacau hingga sebati.  Tambah air secukupnya, santan, asam keping, ikan bilis, petai dan pucuk ubi. 
  2. Masak hingga pucuk ubi lembut. Masukkan udang, masak hingga udang berubah warna kemerahan.  
  3. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.

MASAK LEMAK TEMPOYAK PUCUK UBIKAYU