By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
1 paket Meatball
1 kg Mee Kuning, celur dan toskan
Hirisan Daun Bawang
Hirisan Cili
Sayuran yang di sukai
BAHAN SUP:
3 sudu besar Bawang Putih cincang
1/2 sudu besar Halia cincang
BAHAN SUP:
3 sudu besar Bawang Putih cincang
1/2 sudu besar Halia cincang
1 Liter Air
1 ketul Daging, 1 inci tebal
2 tangkai Daun Bawang, potong
1 paket kecil Perencah Mee Sup
Garam secukup rasa
Minyak Untuk Menumis
BAHAN SOS KICAP:
1/2 cawan Kuah Sup
2 sudu besar Bawang Putih Cincang
1/2 sudu besar Halia tumbuk
2 sudu besar Kicap Manis
2 sudu besar Kicap Pekat
1 sudu besar Minyak Bijan
2 sudu besar Minyak Menumis
2 tangkai Daun Bawang, potong
1 paket kecil Perencah Mee Sup
Garam secukup rasa
Minyak Untuk Menumis
BAHAN SOS KICAP:
1/2 cawan Kuah Sup
2 sudu besar Bawang Putih Cincang
1/2 sudu besar Halia tumbuk
2 sudu besar Kicap Manis
2 sudu besar Kicap Pekat
1 sudu besar Minyak Bijan
2 sudu besar Minyak Menumis
CARANYA:
UNTUK SUP: Rebus ketulan daging hingga bahagian luarnya berubah warna (setengah masak). Keluarkan daging, masukkan dalam air ais, toskan dan hiris nipis.
Tumis bawang putih dan halia hingga kekuningan. Masukkan air rebusan daging tadi, masak hingga mendidih. Masukkan Meatball, daun bawang. Perasakan dengan perencah sup dan garam secukupnya.
UNTUK SOS KICAP: Panaskan sedikit minyak, tumis bawang dan halia hingga kekuningan. Masukkan kuah sup, masak hingga mendidih. Tambah kicap manis, kicap pekat dan minyak bijan.
BAHAN SOS CILI:
3 ulas Bawang Putih
8 tangkai Cili Merah, potong kecil
2 Akar Ketumbar
8 tangkai Cili Merah, potong kecil
2 Akar Ketumbar
2 sudu besar Gula
3 sudu besar Sos Cili
1 sudu besar Sos Tomato
1 sudu besar Cuka
1 biji Jus Limau Kasturi
1 sudu kecil Garam
1/2 cawan Air
1/2 cawan Air
Kisar semua bahan sos cili, masak hingga mendidih.
HIDANGAN: Celup hirisan daging dalam sup panas. Hidang mee dengan kuah sup, sos kicap, sos cili, hirisan daging, taugeh dan sawi.
MEE KICAP MEATBALL