SAMBAL TEMPOYAK UDANG PETAI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
300 gm Udang
1/2 cawan Tempoyak
1 cawan Petai
2 helai Daun Kunyit, hiris
Air secukupnya
Minyak untuk menumis

BAHAN KISAR:
6 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1/2 inci Kunyit Hidup
2 tangkai Cili Merah
10 tangkai Cili Padi Merah dan Hijau
Garam dan gula secukup rasa


CARANYA:
  1. Bersihkan udang dan toskan. Goreng sebentar hingga kulitnya kemerahan. Angkat dan ketepikan.
  2. Masukkan bahan kisar dalam minyak gorengan udang, tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan tempoyak dan air, masak hingga mendidih, (tambah air dan sesuaikan kepekatannya)
  4. Masukkan petai, udang dan daun kunyit, perasakan dengan garam dan perasa secukupnya.

SAMBAL TEMPOYAK UDANG PETAI