By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
300 gm Udang
1/2 cawan Tempoyak
1 cawan Petai
2 helai Daun Kunyit, hiris
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR:
6 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1/2 inci Kunyit Hidup
2 tangkai Cili Merah
10 tangkai Cili Padi Merah dan Hijau
Garam dan gula secukup rasa
300 gm Udang
1/2 cawan Tempoyak
1 cawan Petai
2 helai Daun Kunyit, hiris
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR:
6 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1/2 inci Kunyit Hidup
2 tangkai Cili Merah
10 tangkai Cili Padi Merah dan Hijau
Garam dan gula secukup rasa
CARANYA:
- Bersihkan udang dan toskan. Goreng sebentar hingga kulitnya kemerahan. Angkat dan ketepikan.
- Masukkan bahan kisar dalam minyak gorengan udang, tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan tempoyak dan air, masak hingga mendidih, (tambah air dan sesuaikan kepekatannya)
- Masukkan petai, udang dan daun kunyit, perasakan dengan garam dan perasa secukupnya.
SAMBAL TEMPOYAK UDANG PETAI