SEAWEED ROLL
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
8 keping NORI (Seaweed)

BAHAN ISIAN:
250 gm isi Ayam cincang
100 gm isi Udang cincang
2 ulas Bawang Putih cincang
1 sudu kecil Minyak Bijan
1 biji Telur
1/2 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
3 sudu besar Tepung Ubikayu 
1/2 cawan Daun Bawang hiris
1/4 cawan Carrot cincang

CARANYA:
  1. Gaul sebati semua bahan isian dan isikan dalam piping bag.  
  2. Picit adunan memanjang di atas kepingan seaweed.  Gulung dan padatkan.
  3. Gunting2 kan, salut dalam bahan celupan dan goreng hingga keemasan.  
  4. Hidang dengan sos cili.

BAHAN SALUTAN:  Sebatikan
3 sudu besar Tepung Gandum
1 sudu besar Tepung Jagung 
100 ml Air


SOS CILI:
4 ulas Bawang Putih, cincang 
4 tangkai Cili Merah, cincang
4 sudu besar Sos Cili
1/2 cawan Gula
1 cawan Air
1/4 cawan Cuka
1 sudu besar Sos Ikan
1 sudu kecil Garam
1 sudu besar Tepung Jagung, bancuh sedikit air

CARANYA:
Satukan semua bahan kecuali bancuhan tepung jagung.  Masak hingga mendidih.
Tuang bancuhan tepung jagung, kacau hingga sebati dan sedikit pekat.


SEAWEED ROLL