SEAWEED ROLL
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN-BAHAN:
8 keping NORI (Seaweed)
BAHAN ISIAN:
250 gm isi Ayam cincang
100 gm isi Udang cincang
100 gm isi Udang cincang
2 ulas Bawang Putih cincang
1 sudu kecil Minyak Bijan
1 biji Telur
1/2 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Minyak Bijan
1 biji Telur
1/2 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
3 sudu besar Tepung Ubikayu
1/2 cawan Daun Bawang hiris
3 sudu besar Tepung Ubikayu
1/2 cawan Daun Bawang hiris
1/4 cawan Carrot cincang
CARANYA:
- Gaul sebati semua bahan isian dan isikan dalam piping bag.
- Picit adunan memanjang di atas kepingan seaweed. Gulung dan padatkan.
- Gunting2 kan, salut dalam bahan celupan dan goreng hingga keemasan.
- Hidang dengan sos cili.
BAHAN SALUTAN: Sebatikan
3 sudu besar Tepung Gandum
1 sudu besar Tepung Jagung
100 ml Air
1 sudu besar Tepung Jagung
100 ml Air
SOS CILI:
4 ulas Bawang Putih, cincang
4 tangkai Cili Merah, cincang
4 sudu besar Sos Cili
1/2 cawan Gula
1 cawan Air1/2 cawan Gula
1/4 cawan Cuka
1 sudu besar Sos Ikan
1 sudu kecil Garam
1 sudu besar Tepung Jagung, bancuh sedikit air
1 sudu besar Tepung Jagung, bancuh sedikit air
CARANYA:
Satukan semua bahan kecuali bancuhan tepung jagung. Masak hingga mendidih.
Tuang bancuhan tepung jagung, kacau hingga sebati dan sedikit pekat.
SEAWEED ROLL