SIAKAP MASAK TEMPOYAK
By Kak Wan @ Wan Resipi 

BAHAN-BAHAN:
1 ekor Siakap, potong dua
3 tangkai Cili Merah
8 tangkai Cili Padi Merah dan Hijau
1/2 inci Kunyit Hidup
1 ikat Daun Kesum
5-6 sudu besar Tempoyak
5 cawan Air
2 Asam Keping
1 1/2 sudu teh Garam
2 sudu teh Gula

CARANYA:
  1. Kisar cili dan kunyit hingga halus. Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga airnya hampir kering.
  2. Masukkan setengah air dan masak hingga mendidih. Bila air sedikit susut, tambahkan baki air dan masukkan tempoyak dan asam keping, reneh hingga mendidih. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  3. Masukkan ikan dan daun kesum, reneh hingga ikan masak dan kuah hampir pekat.

TIPS:  Air di masukkan bertahap untuk menghilangkan rasa pijar cili dan biar betul2 masak sebelum di masukkan ikan.

SIAKAP MASAK TEMPOYAK