By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
1 ekor Siakap, potong dua
3 tangkai Cili Merah
8 tangkai Cili Padi Merah dan Hijau
1/2 inci Kunyit Hidup
1 ikat Daun Kesum
5-6 sudu besar Tempoyak
5 cawan Air
2 Asam Keping
1 1/2 sudu teh Garam
2 sudu teh Gula
CARANYA:
- Kisar cili dan kunyit hingga halus. Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga airnya hampir kering.
- Masukkan setengah air dan masak hingga mendidih. Bila air sedikit susut, tambahkan baki air dan masukkan tempoyak dan asam keping, reneh hingga mendidih. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Masukkan ikan dan daun kesum, reneh hingga ikan masak dan kuah hampir pekat.
TIPS: Air di masukkan bertahap untuk menghilangkan rasa pijar cili dan biar betul2 masak sebelum di masukkan ikan.
SIAKAP MASAK TEMPOYAK


