TOMYAM HOTPOT
By Kak Wan @ Wan ResipiBAHAN SUP:
1/2 kg Tulang Ayam
1.2 Liter Air
2 batang Serai - hiris
1/2 Bawang Holland, potong kasar
3 ulas bawang Putih - ketuk
3 Akar Daun Ketumbar
3 sudu besar Thai Cili Paste
CARANYA:
3 ulas bawang Putih - ketuk
3 Akar Daun Ketumbar
3 sudu besar Thai Cili Paste
2 sudu makan Jus Limau
1 sudu makan Sos Ikan
1 kiub Pati Tomyam
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
Hirisan Daun Ketumbar
BAHAN Steamboat, White Fishball, Seafood Tofu, Filamen Crabstick
Sayur Bok Choy, Cendawan dan Kangkung.
BAHAN Steamboat, White Fishball, Seafood Tofu, Filamen Crabstick
Sayur Bok Choy, Cendawan dan Kangkung.
CARANYA:
- Cuci dan rebus tulang ayam hingga mendidih selama 3-5 minit. Kemudian buang air rebusan pertama untuk membuang kotoran dan lemak.
- Bilas tulang bersih supaya sup menjadi jernih. Masukkan semula tulang ke dalam periuk dan air secukupnya. Masukkan bahan-bahan lain dan rebus hingga mendidih. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
- Tutup api, keluarkan tulang ayam dan bahan hiris dalam sup tadi. Kemudian masukkan bahan-bahan steamboat dan sayuran yang di sukai.
- Tabur daun ketumbar, boleh di makan bersama mee atau bihun.
TOMYAM HOTPOT