TOMYAM HOTPOT
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN SUP:
1/2 kg Tulang Ayam
1.2 Liter Air
2 batang Serai - hiris
1/2 Bawang Holland, potong kasar
3 ulas bawang Putih - ketuk
3 Akar Daun Ketumbar
3 sudu besar Thai Cili Paste
2 sudu makan Jus Limau
1 sudu makan Sos Ikan
1 kiub Pati Tomyam
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula

Hirisan Daun Ketumbar

BAHAN Steamboat, White Fishball, Seafood Tofu, Filamen Crabstick
Sayur Bok Choy, Cendawan dan Kangkung.


CARANYA:
  1. Cuci dan rebus tulang ayam hingga mendidih selama 3-5 minit.  Kemudian buang air rebusan pertama untuk membuang kotoran dan lemak.
  2. Bilas tulang bersih supaya sup menjadi jernih.  Masukkan semula tulang ke dalam periuk dan air secukupnya.  Masukkan bahan-bahan lain dan rebus hingga mendidih.  Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
  3. Tutup api, keluarkan tulang ayam dan bahan hiris dalam sup tadi.  Kemudian masukkan bahan-bahan steamboat dan sayuran yang di sukai.
  4. Tabur daun ketumbar, boleh di makan bersama mee atau bihun.  

TOMYAM HOTPOT